Pandemi ile birlikte yüksek bir ivme kazanan e-ticarette 2022 yılında damga vurması beklenen 7 trend bulunuyor. Konuyla ilgili değerlendirmeler yaparak 7 trende dair analizler gerçekleştiren TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli ise 202 yılı boyunca WhatsApp entegrasyonu, görsel arama, mahalle marketleri gibi farklı e-ticaret unsurlarını ön plana çıkardı.
Online mahalle marketleri
Pek çok e-ticaret sisteminde, online mahalle marketlerine yönelik çeşitli açılımlar yapılıyor. Bu destek ve gelir paketleri ile birlikte 2022 yılında daha fazla market, pazarda yer almaya başlayacak. Üstelik e-ticaret kapsamında mahalle market ve bakkallarının da online satış kanallarını daha etkin kullanması bekleniyor
Görsel arama
2022 e-ticaret sektöründe görseller üzerinden aramanın yaygınlaşması bekleniyor. Beğenilen bir ürünü aranması ile birlikte alışveriş yapılabilecek farklı kanalların müşteriye sunulması adına yeni algoritmalar geliştiriliyor. Bu kapsamda ise bu değişime ayak uyduran e-ticaret sistemleri, daha fazla müşteriye ulaşabilecek.
WhatsApp entegrasyonu
Müşteri ile iletişimde en çok tercih edilen iletişim kanalı WhatsApp. Bu nedenle de WhatsApp entegrasyonları ile e-ticarette chatbot kullanımının 2022’de daha yaygın hale gelmesi şimdiden net olarak görülüyor. Satış öncesi ve sonrasındaki desteklerde müşterilerin bu alana eğilim göstermesi, şirketlerin de bu alandaki entegrasyonlarını hızlandırmasını zorunlu kılıyor.
Amaç odaklı pazarlama
2022 kapsamında amaç odaklı pazarlama, pazarlamanın ana odak noktalarından birisi olacak. 2022 yılında bu uyumu yakalayan ise daha fazla satış fırsatı bulacak. Farkındalık yaratmak ve belirli amaçlara yönelik pazarlama yapmak, pazarlamanın yeni bir yönünü 2022 genelinde bizlere gösterecek.
Sürdürülebilir üretim ve teslimat
Dünya genelinde pek çok şirket, yeni sürdürülebilirlik raporu ile gündeme geldi. Bu kapsamda karbonsuz olmak, sürdürülebilirlik programları ile sektörde fark yaratmak e-ticaret sektöründe önemli. Z kuşağı tarafından daha fazla önemsenen bu durum, Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Küresel Riskler 2022 raporunda da net bir şekilde görülmüştü.
Kişiye özel deneyim
E-ticarette kişiye özel deneyim sunulabilmesi adına daha fazla yenilik devreye alınacak. Canlı yayında satış, özel kampanyalar, kişisel site tasarımları 2022’de e-ticareti bekleyen yenilikler arasında.
E-ihracat ile dünyaya satış
E-ticarette 2022 yılı genelinde trend olması beklenen bir diğer konu ise e-ihracat. Türkiye’de ihracat rakamlarının daha da artmasını sağlayabilecek olan bu yenilik ihracat sektöründe şu anda %35 gibi yüksek bir paya sahip. 2022 sonrasında ise bu payın daha da artması bekleniyor. Bu bakımdan e-ticarette e-ihracat alanına yönelmek, Türkiye’de daha fazla kazanç ele edilmesini sağlayacak.