The Gurdian kapsamında yapılan bir araştırma kapsamında İsrail merkezli teknoloji şirketi NSO Group’un kötü amaçlı yazılımı olan Pegasus, en az 10 ülke hükümeti tarafından aktif olarak kullanılıyor. İddialara göre ise Pegasus üzerinden takip edilen kişi sayısı ise 50 bine erişmiş durumda. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkanlara göre Microsoft’un Türkiye’de kullanılan kötü amaçlı bir yazılımı etkisiz duruma getirdiğini belirtmiştik. Kullanıcılar, bu olayın etkisinden henüz kurtulmamışken yeni bir olay daha yaşandı. Yapılan araştırmaya göre İsrail teknoloji şirketi NSO Group tarafından geliştirilmiş olan kötü amaçlı yazılım Pegasus’un 10 ülke hükümeti tarafından kullanıldığı iddia edildi.
Oldukça popüler bir kötü amaçlı yazılım olan Pegasus, kullanıcıların bilgileri olmadan telefon arama kayıtları, kamera, mikrofon, ses kayıtları, rehber ve galeri gibi bölümlere erişebiliyor. Hedefin attığı her adımın takibi yapılabilirken, araştırmaya göre bazı hükümetlerin avukat, politikacı, gazetecileri takip etmek için bu yazılımı kullandığı belirtiliyor.
Kötü amaçlı yazılım Pegasus, hükümetler tarafından kullanılıyor
NSO Group konu hakkında 17 şirket tarafından araştırma yapıldı. Şirketlerin başında The Gurdian yer alırken, dünyanın önde gelen kuruluşları ise araştırmanın isimleri arasında yer aldı. Yapılan açıklamaya göre Fas, Bahreyn, BAE, Meksika, Macaristan, Hindistan, Suudi Arabistan, Kazakistan, Ruanda başta olmak üzere en az 10 ülke hükümeti Pegasus adlı yazılım ile kötü amaçlarda kullanıldı. Din adamlarından başkanlara kadar birçok kişinin takip listesinde olduğu ve ilerleyen günlerde ise bu listelerin yayınlanacağı ifade ediliyor.
The Guardian açıklamasına göre Türkiye’den ise 500 civarı telefon numarası Pegasus kapsamında izlenmiş durumda. Bunların kim olduğu bilinmezken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yasin Aktay dahil olmak üzere bazı isimlerin Pegasus kurbanı olduğu ifade ediliyor. İlerleyen günlerde ise kişilerin tam isminin belli olması bekleniyor.