TSMC, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olmayı hedefleyen Samsung ile rekabeti kızıştırıyor.
Samsung, iki yıl önce yaptığı bir açıklamada, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yarı iletken markası olma konusundaki büyük planını duyurmuştu. Geçen yıl şirket, yatırım planını 115 milyar dolardan 151 milyar dolara çıkararak büyük bir adım attı. Ancak işler Samsung’un beklediği kadar sorunsuz gitmeyebilir. Bunun nedeni, TSMC’nin şirket karşısında güçlü bir rakip olması.
TSMC, bu sene ki yarı iletken çip yatırımında Samsung’u geride bıraktı
Güney Kore medyasına göre TSMC, çip işini genişletmek için 2022’de 52.2 trilyon won (yaklaşık 44 milyar ABD Doları) yatırım yapmayı planlıyor. Buna karşılık Samsung, 45 trilyon won (yaklaşık 37,7 milyar ABD Doları) yatırım yapmayı planlıyor. 2020 ve 2021’de Samsung, çip üretimi işine TSMC’den önemli ölçüde daha fazla yatırım yapmış olsa da bu sene TSMC’nin gerisinde kaldı.
Apple ve AMD gibi güçlü müşterilerle TSMC, 2021’de beklenenden çok daha iyi performans gösterdi. Tayvanlı şirket 2020’ye göre %24,9 artışla 56,8 milyar dolar satış ve %40,9 artışla 23,3 milyar dolar işletme karı elde etti.
Büyük bir kazanç elde eden şirket, yatırımını bu yüksek kar olarak tutmak yerine doğru bir karar vererek işleri büyütme fırsatını gözardı etmedi. Bu sayede ilerleyen yıllarda daha fazla iş üstlenerek hem karınızı hem de büyüme hızınızı kademeli olarak arttırabilecek. Dolayısıyla şirketin bu yıl Samsung’u geride bırakacağına şüphe yok.
Ayrıca sektör uzmanları, Samsung’un 7nm ve 5nm üretim teknolojilerinin TSMC’nin karşılık gelen süreçleri kadar iyi olmadığına inanıyor. Aslında 4nm üretim hattının bile TSMC’nin 4nm üretimine kıyasla daha düşük performans göstermesi bekleniyor. Sonuç olarak, giderek daha fazla müşteri gelecekteki ürünler için Tayvanlı şirketle anlaşmaya başlayacak gibi duruyor.
TSMC çip sıkıntısını fırsata çeviriyor
Ancak Samsung, 3nm GAA (GateAllAround) ile bunu tersine çevirmeyi planlıyor. Koreli şirketlerden yeni bir teknoloji olan 3nm GAA işleminin, 5nm yongalara kıyasla %35 alan tasarrufu, %30 daha yüksek performans veya %50 daha düşük güç tüketimi sunabildiği bildiriliyor.
Şirket, rakiplerinden en az bir ay önce 3nm çiplerin seri üretimine başlamayı planlıyor. Ama Tayvanlı şirketten de karşı hamlenin gecikmeyeceği düşünülüyor. Hatırlarsanız TSMC’de Samsung’un hemen ardından kendi 2nm sürecini 2024 yılında ATM teknolojisini hayata geçirmeyi planlandığını açıklamıştı.
Salgınının başlangıcından bu yana gelişmiş CPU’lar, GPU’lar, AI işleme belleği, bulut altyapısı, kişisel bilgi işlem ve gelişmiş mobil cihazlara olan talep önemli ölçüde arttı. Aslında bu, devam eden bir küresel çip sıkıntısına yol açtı. Bu nedenle, yarı iletken alanı yüksek büyüme alanı olarak kabul edilir. Samsung ve TSMC bu pastadan daha büyük bir pay almak için ilerleyen dönemlerde daha sıkı rekabet edecek gibi duruyor.