2017 yılında piyasaya sürülen Nintendo Switch, küresel bir çip krizine çarptı.
Tüm dünyada patlak veren küresel chip krizinden birçok sektör etkilendi. Firma, kullanıcı isteklerine cevap vermek için bu süreçte çok zaman harcarken, belirli bir süre sonra bunun mümkün olmadığını fark ederek üretimi ciddi şekilde yavaşlattı veya bazı kısıtlamalar uyguladı. Oyun sektörünün de bu durumdan etkilendiğini söyleyebiliriz.
Nintendo Switch satışı ne olacak?
2017 yılında piyasaya sürülen ve kısa sürede tarihin en başarılı oyun konsollarından biri olarak adından söz ettiren Nintendo Switch. Küresel chip krizinden de etkilenmiştir. CEO Nintendo Shuntaro Furukawa’ya göre, kriz bileşen fiyatlarını büyük ölçüde artırdı ve konsol üretimini hiç olmadığı kadar pahalı hale getirdi.
Nintendo Switch dünya çapında 103 milyondan fazla sattı
Yapılan verilere göre Nintendo Switch’in satış başarısı Nintendo’yu tam anlamıyla tatmin etmiyor. Geçen yılın son çeyreğinde standart sürüm 5,34 milyon, Lite sürüm 1,34 milyon, Temmuz ayında tanıtılan OLED sürüm ise 3,99 milyon sattı. Öte yandan Standard ve Lite sürümlerinin satışları geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde düştü.
Çip krizinin maliyetler üzerinde doğrudan etkisi olduğunu iddia eden Nintendo CEO’su Shuntaro Furukawa şu ifadeyi kullandı;
Son bileşen kıtlığı maliyetlerin artmasına neden oluyor. Artış kademeli olsa da brüt kârımızı doğrudan etkiliyor. Yılın tamamına bakıldığında, bu mali yılda söz konusu etkinin küçük olacağını tahmin ediyoruz, ancak maliyetler önümüzdeki mali yılda da aynı seviyelerde devam ederse, donanım karının bu mali yıla kıyasla paralel olarak düşmesini bekliyoruz.
Pandemiyle birlikte tüm teknoloji şirketlerini sarsan çip krizinin etkisinin hala devam ettiği bu günler hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Sizce teknoloji şirketleri bu konuyla ilgili nasıl çözümler alacak? Görüşlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.