ADSL, VDSL, VDSL2 nedir, aralarındaki fark nedir? Bu bağlantı teknikleri ile ilgili tüm soruları detaylı bir şekilde cevapladık.
İnternet aboneliği başlattığınızda ADSL, VDSL ve VDSL2’de ne buluyorsunuz? ADSL, VDSL ve VDSL2 arasındaki fark nedir? Bu yazımızda en çok kullanılan ve en ilginç üç bağlantı türünü ayrı ayrı ele aldık ve birbirlerinden farklılıklarına değindik.
İnternet altyapı sorgurlama nasıl yapılır?
Bu bağlantı teknikleri hakkında herhangi bir sorunuz varsa, makalenin sonuna kadar tüm puanlarınızın gitmiş olacağından emin olabilirsiniz.
ADSL Nedir?
ADSL, asimetrik sayısal abone hatları anlamına gelen bir DSL bağlantısı türüdür. ADSL bağlantısı, standart bakır kablo üzerinden telefon hattı ile sağlanmaktadır. Bu sayede ek kablo yüklemeye gerek kalmaz ve diğer genişbant internet bağlantılarına göre daha ucuzdur.
Bu bağlantı türü, İnternet’e erişmek için uygun maliyetli bir yol arayan herkes tarafından tercih edilir. Küçük işletmeler tarafından da oldukça yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir.
ADSL, maksimum 24 Mbps hızında indirme yapabilir; Ancak bu hız kablo altyapınıza, switch’e olan uzaklığa, ağ yoğunluğuna ve servis sağlayıcınızın sağladığı hıza göre değişiklik gösterir. ADSL2, ADSL’nin en yeni neslidir.
VDSL Nedir?
VDSL (Yüksek Bit Hızlı Dijital Abone Hattı Hizmeti), ADSL bağlantısına benzer bir DSL bağlantısı türü olan çok yüksek bit hızlı abone hattı anlamına gelir. ADSL’den 5 kat daha hızlı indirme hızına ve 10 kat daha hızlı yükleme hızına sahiptir.
VDSL ile elde edilebilecek maksimum upload hızı 60 Mbps’dir (ADSL’de olduğu gibi, PBX’e yakınlık ve diğer faktörler önemli rol oynamaktadır).
VDSL2 nedir?
VDSL2, geliştirilmiş bir versiyon olan ikinci nesil VDSL’dir. Diğerleri gibi VDSL2 de bakır kablo altyapısı kullanır; ancak fiber optik kablo müşteri binasındaki telefon kutusuna bağlı. Veya fiber kablo sokağın başındaki kutuya ulaşır. Bu sayede 250 Mbps indirme hızları gibi yüksek hızlara ulaşılabilir.
ADSL, VDSL, VDSL2 arasındaki farklar nelerdir?
Gördüğünüz gibi ADSL, VDSL ve VDSL2’nin desteklediği hızlar farklı. Ancak hepsinde en önemli faktörün altyapı olduğu görülüyor. Yani öncelikle internet altyapımızın ne tür bağlantı desteklediğini öğrenip ardından bu bağlantı türlerine göre internete uygulamak mantıklı olacaktır.