Sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımı her geçen gün artıyor. Peki, popülerliği giderek artan manşetlerin insan sağlığına etkisi nedir?
Son zamanlarda metaverse kavramıyla birlikte sanal gerçeklik kavramı da popülerlik kazanıyor. Birçoğu bunun ne olduğunu anlamamış olsa da, birçokları için kaçınılmaz bir teknolojik gereklilik olacak. Tüm bu belirsizlikler devam ederken, büyük teknoloji şirketleri sanal gerçeklik kulaklıkları için büyük bütçeler ayırdı. Ama hepsinin arkasında gözden kaçan bir sorun var. VR gözlükleri göz sağlığınıza zarar verir mi? Hangi potansiyel tehlikeler bekliyor?
Mide bulantısı, görme bozukluğu, yaralanma gibi yan etkiler görülüyor
Televizyonun gündelik hayatın bir parçası haline gelmesiyle birlikte bazı kalıplaşmış sözler söylenmiştir. Bu ifade, çoğu gençken yetişkinlerden gelen “Yakından bakarsan gözlerin bozulur” ifadesini içerir. Yakın izlemenin göz sağlığı üzerindeki doğrudan etkisi henüz gösterilememiştir. Ancak birçok araştırma ekrana bakmanın “göz kası yorgunluğuna” neden olduğunu iddia ediyor.
Göz kaslarındaki gerginlik düzenli hale geldiğinde görme bozukluklarına neden olabilir. Bazı araştırmalar, ekrana uzun süre bakmanın olası miyopi gelişimine neden olduğunu göstermektedir. VR kulaklıklar, TV’lerdeki tabletlere ve bilgisayarlara kıyasla çok benzer ekranlara sahiptir. Bu nedenle birçok sağlık kuruluşu meydana gelen göz sağlığı problemlerinden endişe duymaktadır.
Sanal gerçeklik kulaklığı zaten birçok kişi tarafından kullanılıyor. Mide bulantısı, onu kullanan insanlar arasında en yaygın şikayetlerden biridir. Hareket farklılıklarından oluşan bu rahatsızlığı birçok kişi “sporcular” olarak yaşamıştır. Pek çok insanın vücudu, düzenli olarak bir VR başlığı kullandıklarında duruma uyum sağlayabilir. Ancak uzmanlara göre bazı kişilerde mide ağrısına da neden olabiliyor.
VR başlıklar nedeniyle sigorta ödemeleri yüzde 31 arttı
Metaverse ile VR gözlük kullanımı arttı. Birçok insan bu isimleri evde kullanır. Ancak birçok insan VR başlığıyla dünyaya gereğinden fazla karışabilir ve bir kaza geçirebilir. Öyle ki şimdiden çok sayıda yaralanma haberi geldi. Bu durumlarda insanlar sadece kendilerine değil çevrelerine de zarar veriyorlar.
Yeni VR başlığınızda oynayabileceğiniz 6 ücretsiz uygulama ve oyun
Aviva geçtiğimiz hafta bununla ilgili ilginç bir açıklama yaptı. Şirket, VR kulaklık kullanan kişilerin artık evlerindeki eşyalarını kazalara karşı sigortalamaya başladığını söylüyor. Ev eşyaları için sigorta oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 arttığını bildiren şirket, en çok sigortalanan ev eşyalarının başında televizyonun geldiğini söyledi.
Peki siz VR bir başlık kullanıyor musunuz ve bu konu hakkında ki görüşleriniz neler? Sizce arttırılmış gerçeklik teknolojisi uzun vadede insanlar için zararlı mı olacak?