Yakın zaman içerisinde yayınlanan bir patent, Sony Interactive Entertainment’ın video oyunlarında ışın izleme performansını daha da artırmak istediği dile getirildi.
PlayStation mimarı Mark Cerny tarafından yakın bir zaman içerisinde yayınlanan bir patent, Sony Interactive Entertainment’ın video oyunlarında ışın izleme performansını daha da hızlı hale getirmek istediği dile getirildi.
Sony ışın izleme performansını daha da artırıyor
Esasında Ağustos 2021’de başvurusu yapılan ve geçtiğimiz hafta içerisinde yayınlanan patent, bir Twitter kullanıcı tarafından bulunmuş ve Video Games Chronicle tarafından PlayStation 5 patenti olarak da rapor edildi. Fakat Digital Foundry bu duruma itiraz ediyor ve dosyanın şu an için PS5’te olmayan donanımı tanımladığı düşünülüyor. Yine de Sony, gelecek günler içerisinde PlayStation platformlarında ışın izleme performansını daha da iyi hale getirmek konusunda çalışmalara devam ediyor. Dosyalama sisteminde anlaşılır bir şekilde çok fazla teknik kullanım var ve bunun temeli ise Sony’nin yeni yönteminin ışın izleme hızını önemli miktarda artırdığına inanılıyor. Bir Digital Foundry üyesi ResetEra’da bu patentin şu an için PS5 konsollarında kullanılmayan bir donanıma dikkat çektiği belirtildi ve bazı kullanıcılar ise Sony’nin bir çeşit PS5 Pro ile tekrar gündemde yer alacağı dile getirildi.
ASUS Strix G513 en iyi performanslı oyuncu bilgisayarı olmaya aday
PS4’ün kullanıcıların beğenisine sunulmasından kısa bir süre sonra internet dedektifleri tarafından PS4 Pro ile ilgili olarak pek çok patent ortaya çıkmıştı, bu sebeple de bu ihtimali gör ardı etmek pek de mümkün değildir. Bundan yaklaşık olarak bir yıl sonra güncellenmiş bir PS5 olursa pek de şaşırmamak gerekir. Hatırlatmak gerekirse ışın izleme teknolojisi gerçek dünyada ışığın nasıl hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemi vardır. Fakat bu yöntemde işlemler gerçek yeryüzündeki yolun tersini takip eder. Gerçek dünyada ise ışık ışınları bir ışık kaynağından çıkar ve nesnelerin her birini aydınlatır. Işık, nesnelerden yansır ya da şeffaf olan nesnelerin her birinin içinden geçer. Yansıyan ışık gözümüze ya da kamera merceğine çarpar. Yansıyan ışık ışınlarının pek çoğu ise gözlemciye erişmediği için bir sahnedeki ışınları izlemek sonsuza kadar da devam eder.
Bu kısma ışığın gelmesini engelleyen farklı bir yüzey varsa, ışığın ulaşamadığı kısım gölgede kalmış gözüküyor. Gölge testi için, kesişim noktalarından ışık kaynağına gönderilen ışınlar ile diğer nesnelerin kesişimleri araştırılır. Eğer kesişim olduğu ortaya çıkarsa da yüzey gölgelenir. Gölgelenmesinin yaşanması için test için gönderilen ışından elde edilen kesişim noktası ile testi yapılan yüzey arasındaki uzaklığın, yüzeyin ışık kaynağına olan uzaklığında daha küçük olması gerekir.