Ağ güvenliği şirketi Hive Systems tarafından paylaşılan rapora göre bilgisayar korsanları birkaç saniye içerisinde şifrenizi ele geçirebiliyor.
Siber güvenlik firması Hive Systems, son raporunda, bir bilgisayar korsanının insanların akıllı telefonlarını, bilgisayarlarını ve benzeri cihazlarını korumak veya çevrimiçi hesaplarına erişmek için kullanılan şifreleri elde etmesinin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Peki, bilgisayar korsanları şifrenizi ne kadar hızlı alabilir?
Hackerlar Parolanızı Saniyeler İçinde Alabilir!
Hive Systems tarafından yayınlanan bir rapora göre şifre seçerken sadece rakam kullanmak oldukça riskli. 11 haneli bir parolanız olsa bile, birkaç saniye içinde kırılabilir. Yani 8 basamaktan daha az bir güvenlik kilidiniz varsa, bilgisayar korsanları şifrenizi saniyeler içinde alabilir.
Aynı şekilde şifre oluştururken sadece küçük harf kullanın ve şifre 4-8 haneli ise anında hacklenebilir. Hatta 9 haneli ise 10 saniye, 10 haneli ise 4 dakika, 11 haneli ise 2 saat içinde kırılacaktır.
Bu sürelerin kısalmasında kuşkusuz teknolojik gelişmelerin büyük etkisi var. Çünkü 2020 raporuna baktığımızda en karmaşık 8 haneli şifrelerin 8 saatte hacklendiğini ve 2022’de aynı şifrenin sadece 39 dakikada kırıldığını görüyoruz.
Araştırmaya göre 8 haneden daha az olan bir şifreniz varsa büyük harf küçük harf ve rakamlardan oluşsa bile saniyeler içinde girilecektir. Ancak bu şifreyi {“,, -, /,,? }, gibi işaretlerle güçlendirirseniz hack süresi 70 kat artar.
High Systems’e göre 8 haneli (rakam, büyük ve küçük harften oluşan) bir şifreniz varsa, bu şifreye 2 sembol eklerseniz hackerların bu şifreyi kırması için gereken süre 2 dakikadan 5 aya kadardır. Bir sembol daha eklerseniz, 34 yılda kırılabilecek çok güçlü bir şifre elde edersiniz.
Türkiye’de en yaygın kullanılan 10 şifre belli oldu
Elbette teknolojik ilerlemenin hızı da hesaba katılmalıdır. Çünkü sadece 5 ayda kırılacağı söylenen bir sloganı kırmak 2020’den bu yana teknoloji ile 5 yıl sürdü. Dolayısıyla hackerların 34 yılda yakalayacağı iddia edilen bir şifre, 2025 yılında 3 ayda açılabilir.
Ancak büyük harf, küçük harf, sayı ve sembolden oluşan en az 10-11 rakamdan oluşan bir şifre seçmek, saniyeler içinde kırılabilen 8 haneli şifrelerden daha kullanışlı olabilir. Çünkü teknoloji hızla gelişiyor olsa da verilerinizi uzun süre güvende tutacaktır.
Şifrelerin güçlü olması gerektiği son birkaç senedir uzmanlar tarafından söylesen de ne yazık ki kullanıcılar hep hızlı hatırlamak için kolay şifreler tercih ediyorlar. Peki siz şifrelerinizi oluştururken güvenli şifreler oluşturmaya dikkat ediyor musunuz? Siber güvenlik için hangi önlem yöntemlerine başvuruyorsunuz? Görüşlerinizi ve önerilerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşmayı unutmayın.