Deloitte Kanada’nın Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Araştırmaları Direktörü Duncan Stewart, teknoloji şirketlerinin önümüzdeki dönemde “metaverse”de var olmak için milyarlarca dolar yatırım yapacağını söyledi.
Deloitte Kanada’nın Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Direktörü araştırmacı Duncan Stewart, akıllı telefondan sonra ‘büyük yeni şey’ olarak tanımlanan ‘meta-verse’in gelecek vaat eden geleceğini değerlendirdi.
Deloitte’un TMT Tahminleri 2022 raporunu sunmak için İstanbul’da bulunan Stewart, meta-ayetin 8 trilyon dolarlık iş fırsatı içerdiğini söyledi. Metaverse’in hala insanların kafasında bir kavram olmaktan uzak olduğunu vurgulayan Stewart, birçok şirketin halen Metavers’ın bir parçası olmak için iş birliği ve ortaklık yaptığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı;
Metaverse dünyaları artık sözle yaratılır olacak
“Şu anda milyonlarca insanın avatarlarıyla yer aldığı, oyun oynadığı, yeni arkadaşlar edindiği, partilere ve konserlere gittiği, alışveriş ve ticaret yaptığı çok sayıda sanal dünya bulunuyor. Bunların büyük kısmını oyun uygulamaları oluşturuyor. Ancak satın alınan avatarlar, ürünler, hizmetler ve üye olunan sosyal gruplar bu oyun uygulamalarının ‘kapalı bahçelerinde’ hapis durumda”
Bu durum, ilk kez Amerikalı yazar Neal Stephenson’ın 1992’de yazdığı “Snow Crash” (Türkçeye “Parazit” olarak çevrilmiştir) kitabında tanımlanan “sanal evren metavers’leri” terimine uymadığını da belirterek insanların bu evrende bir noktadan diğerine kolayca geçebildiklerini belirtti ve şunları söyledi;
“Dolayısıyla şu anda düşünülen anlamda bir metaverse yerine bir grup ‘miniverse’ (ufak evren) mevcut”
Metaverse için ‘2025’i bekleyen treni kaçırır’
Stewart, teknoloji şirketlerinin bu yıldan itibaren metavericiler geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yapacağını söyledi. Stewart şunları söyledi:
“Sadece Facebook, yeni adıyla ‘Meta’, AR ve VR donanımlarını üretmekle görevli metaverse bölümünün bulunduğu Facebook Reality Labs’e bu yıl en az 10 milyar dolar harcamayı planlıyor”
Duncan Stewart, metaverse’te yer almak isteyen şirketlerin öncelikle “sanal evrenin” olanaklarını kullanması ve deneyler yapması gerektiğini ve bu bağlamda çalışanlarını meta-evrene hazırlamanın önemli olduğunu belirtiyor. Bu yıl Metavers’a yatırım yapan ve faaliyet gösteren teknoloji, medya ve telekom şirketlerinin öneminin altını çizen Stewart, şunları söyledi: “
“Şu an geç olmasa da 2025’e kadar harekete geçmeyenler çok geç kalmış olacak”
Stewart son olarak, metaverse’i herkes için, özellikle 18 yaşın altındakiler için daha güvenli hale getirmek için adli makamların gerekli tüm kuralları bir an önce hazırlaması gerektiğini söyledi. Stewart, para birimi, vergiler, kara para aklama, içerik düzenleme ve sansür gibi birçok konuda kapsamlı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.