Bu makalede HDMI ve DisplayPort arasındaki farkları ele adık.
HDMI ve DisplayPort, ekran ve medya cihazlarında en yaygın kullanılan konektörlerdir. Bilgisayarlardan ve oyun konsollarından en küçük monitörlere ve en büyük TV’lere kadar, muhtemelen bu konektörlerden en az birini destekleyen bu konektörlerden en az birine sahipsinizdir. Monitörlere gelince, çoğu en az bir HDMI ve DisplayPort bağlantısına sahiptir ve çoğu bilgisayar her ikisini de destekler. Peki ama aralarındaki farklar nelerdir ve hangisini kullanacağınıza nasıl karar verirsiniz? Bu yazımızda HDMI ve DisplayPort arasındaki farklara bakacağız. İşte HDMI ve DisplayPort karşılaştırması;
HDMI nedir?
HDMI, Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü anlamına gelir ve yüksek çözünürlüklü ses ve videoyu tek bir kablo üzerinden iletmek için en yaygın kullanılan kablodur. Hem ticari AV sektöründe hem de evde dijital TV, DVD oynatıcı, BluRay oynatıcı, Xbox, PlayStation ve AppleTV gibi cihazları TV’ye bağlamak için en yaygın kullanılan kablo olarak kullanılmaktadır. HDMI’nın farklı versiyonları yıllardır ticari olarak mevcuttur. Her durumda, fiziksel bağlantı aynı kaldı, ancak bazı özellikler sürümler arasında farklılık bulunmaktadır.
iPad’in Kablosuz Bağlantıyla İkinci Ekran Olarak Kullanımı
Ayrıca her HDMI versiyonu tüm özelliklere sahiptir ve geriye dönük uyumludur. Ancak, eski cihazlarda yeni sürümün tüm özelliklerine erişemezsiniz. 2020’den itibaren geçerli sürüm HDMI 2.1’dir. Daha eski sürümleri kullanan cihazlar piyasada hala mevcuttur. HDMI sürüm 2.1, 2017 senesinin başlarında duyurulmuş olsa da Kasım 2017’ye kadar lisanslama ve uygulama için kullanıma sunulmamamıştı. HDMI sürüm 2.1 özelliklerinin birkaçını ya da hepsini içeren ürünler, 2019 yılından itibaren kullanıma sunuldu.
DisplayPort nedir?
Ekran Bağlantı Noktası anlamına gelen DisplayPort, HDMI kadar yaygın olmamasına rağmen en önemli teknolojilerden biridir. Konu konnektörler ve kablolar olduğunda DisplayPort’lardan daha iyisi olamaz. DisplayPort, bir kablodan daha fazlasıdır. Bilgisayarınızdan, grafik kartınızdan veya monitörünüzden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız DisplayPort’u nasıl kullanacağınızı öğrenmek önemli bir adımdır. DisplayPort, esasen video ve sesi tek bir kablo üzerinden taşımak için tasarlanmış dijital bir arabirimdir. HDMI gibi, monitörü grafik kartı gibi bir veri kaynağına bağlayabilir ve monitör ekranında sağlanan video ve sesi aktarabilir.
DisplayPort, en temel düzeyinde, diğer tüm ses ve video veri bağlantıları gibi çalışır. Kablonun bir ucunu bir dizüstü bilgisayara, masaüstüne veya harici grafik cihazına ve diğer ucunu ekrana bağlayın. Cihazlar birbirini algılayabilir ve ayarları otomatik olarak yapabilir, ancak DisplayPort girişini manuel olarak seçmek için monitörünüzün uzaktan kumandasını veya kontrollerini kullanmanız gerekebilir. Ayrıca monitörünüz için doğru çözünürlüğü ve yenileme hızını manuel olarak ayarlamanız gerekebilir.
DisplayPort, çoğunlukla tüketici teknolojisinde kullanılır. Daha yeni DisplayPort konektörünü PC grafik kartlarında, bazı dizüstü bilgisayarlarda ve daha yüksek çözünürlükleri ve yenileme hızlarını destekleyen çeşitli monitörlerde kullanabilirsiniz. DisplayPort teknolojisi hem harici hem de dahili ekran bağlantılarında çalışabilir, bu nedenle iDP teknolojisini kullanan çip üzerinde dijital TV sistemleri ve ekran panelleri, zaman kontrolörleri arasında bir bağlantı görevi görür.