Oyuncular olarak, oyunları olabildiğince sürükleyici hale getirmek için bilgi işlem donanımına büyük yatırım yapılıyor. Ancak oyun deneyimi, yaygın donanım ve yazılım sorunları, optimizasyon sorunları ve ekran yırtılması gibi pek çok şey nedeniyle kesintiye uğrayabilir. Bu aşamada video kartları için oyunlarda ve uygulamalarda VSync parametresi bir kurtarıcı rolü oynamaktadır.
VSync, monitörler, video oyunları ve grafik işlemciler (GPU’lar) için tasarlanmış bir senkronizasyon teknolojisidir. FreeSync ve G-Sync gibi seçenekler mevcuttur, ancak VSync oyuncular için hala önemlidir. Öte yandan monitörlerin tepki hızı ve bazı ince ayarlar da bu noktada önemli. Monitörünüzün yenileme hızını ve bilgisayarınızın performansını ayarlamak, ekran arızasıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. VSync’in ne olduğunu, ne yaptığını ve neden önemli olduğunu görelim.
VSync nedir?
Dikey senkronizasyon olarak da bilinen VSync, monitör yenileme hızını ve kare hızını senkronize etme görevini üstlenir. Bu teknoloji, ekran yırtılmasını önlemek için GPU üreticileri tarafından geliştirilmiştir. Grafik kartınız parçaları görüntülediğinde ekran patlamaları meydana gelir. aynı anda birden fazla kare Sonuç olarak, ekran yatay çizgiler boyunca bölünmüş görünebilir. Kopyalama, saniye başına kare frekansı GPU yenileme hızıyla senkronize edilmediğinde de meydana gelebilir.
Ekran yırtılması herhangi bir zamanda meydana gelebilse de, en çok binalar ve ağaçlar gibi dikey öğelerin sabit olarak değiştiği yüksek hızlı oyunlar sırasında görülür. Oyuncunun gözyaşları doğal olarak akacak ve rahatsız edici olabilir.
VSync, grafik kartının yenileme hızını kare hızıyla sınırlayarak bunu önlemeye çalışır, böylece monitörün yeteneklerinin ötesinde saniyedeki kare sayısını sınırlandırır. Bu özellik, kullanıcıların kopyalamayı görememesi için güncelleme döngüsü tamamlandıktan sonra çerçeveleri göstermek için sayfa çevirme ve çift ara belleğe almayı kullanır. Peki arka planda neler oluyor?
Girişleri ve çıkışları anlama
VSync’in iki yönü vardır: ekran ve giriş yenileme hızı. Biz göremesek bile ekrandaki görüntü saniyede birkaç kez güncelleniyor. Ekran güncellenmediğinde sadece statik bir görüntü görüyoruz. Oynamıyorken bile, imlecin nerede olduğunu ve nasıl hareket ettiğini göstermek için ekran yenilenir.
Yenileme hızı, ekrandaki her pikselin her saniye güncellenme sayısıdır ve sık sık duyduğunuz hertz (hertz) cinsinden ölçülen frekans birimidir. Yani ekranın yenileme hızı 90Hz ise, bu her pikselin saniyede 90 kez güncellendiği anlamına gelir. İndirme hızı ne kadar yüksek olursa, kullanıcı deneyimi o kadar iyi olur.
OLED ve LCD panellerde hareket bulanıklığını azaltmak için yüksek yenileme hızına sahip bir monitöre ihtiyacınız var. Çoğu masaüstü monitör, 60Hz yenileme hızına ve 1080×1920 piksel çözünürlüğe sahiptir. Bu arada bir hatırlatma olarak bu makaleye göz atabilir ve monitörünüzün yenileme hızını ayarlayabilirsiniz.
Filmler için standart çalışma hızı 24 FPS veya 24 Hz’dir, ancak gözlerimiz 1000 FPS’yi kolayca görebilir. Öte yandan, oyun oynamak film izlemekle aynı şey değildir. 24 fps’de oyun oynamak kabul edilebilir, ancak sorunsuz bir deneyim olmayacak. 60 fps’de hareket daha yumuşak hale gelir. Ekranınız 90 Hz ve üzerini destekliyorsa bu akıcılığın artacağını gösterir.
GPU veya grafik işlemci, ekranda görüntülenen her görüntüyü işler. Ayrıca GPU’lar disk belleğine doğrudan erişemez. Bunun yerine, çerçeveler, dokular ve modellerle ilgili grafikleri geçici olarak depolar ve ardından işini yapar.
Depolama, CPU, bellek ve GPU, yazılım ve donanım ortamı açısından oyun çıktısına katkıda bulunur. CPU ayrıca bilgisayarı ve oyunu çalıştırmak için harici işlemler gerçekleştirir. Hızlı CPU, tüm bu süreçlerin aynı anda yönetilmesine izin verir. Çekirdek sayısı da bazı oyun ve senaryolarda önemini artırabilir. Kare hızı ayrıca işleme yükünden de etkilenir. işletim sistemi ve donanım Bu bağlamda her şeyi doğru yapsanız bile dalgalanmalar olabilir.