Facebook’un çökmesi Oculus kulaklıklarda ne gibi değişikliklere sebep oldu. Pek çok Oculus kullanıcısı, Facebook ve diğer platformların çöktüğü anda devre dışı kaldığını dile getiriyor.
Facebook’un erişim sorunu yaşaması Oculus kulaklıklarında bu durumdan etkilenmesine sebep oldu. Facebook.com alan adı geçici bir şekilde kaybolduğu için dünyanın her yerinden Facebook kullanıcı bu platforma erişim sağlayamadı. Facebook, uzun süre devam eden bu erişim sorununun kullanıcı verilerini olumsuz etkilemediğini dile getiriyor, fakat oldukça önemli bir ağ hatası olarak değerlendirildi. Facebook, VR kulaklık üreticisi Oculus’un sahibi ve tartışmalı bir şekilde Oculus Quest kullanıcılarının Facebook hesap bilgilerini kullanarak oturum açması gerekir. Pek çok Quest sahibi Reddit üzerinden paylaştığı yazıları içerisinde bazı sorunlardan söz etti.
Bazı kişiler kesinti anında kulaklıklarını Steam’de VR oyunları oynamak için kullandıklarını söylüyor fakat bazıları ise Oculus kitaplarını yükleyemediklerini ve kutudan Quest 2’yi yeni açanlar ilk kurulum aşamalarını tamamlayamadıklarını belirtti. Oculus PC uygulamasını açan bazı kullanıcılar internet bağlantısını algılamak konusunda sorun yaşadıklarını dile getirdi. Bu sırada Oculus web sitesi zaten aktif değildi.
Oculus bir blog yazısında, “Bazı kişilerin uygulamalarımıza ve ürünlerimize erişmekte sorun yaşadığının farkındayız. Ekipler, işleri olabildiğince çabuk normale döndürmek için çok çalışıyor ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.” ifadelerine yer verdi. Bunun üzerine söz konusu konu ile ilgili Facebook CTO’su Mike Schroepfer, kesintinin ağ sorunlarından dolayı yaşandığını tweetledi.
Facebook’un erişim sorunu Oculus kulaklıklarda ne gibi bir etki yaptı?
Konuyla ilgili olarak şirket içerisinden bilgi sahibi olduğunu iddia eden bir kişi, Teddit platformundan yaptığı paylaşımda, sorunun, onarım yapmak adına fiziksel donanım erişimi gerektiren bir BGP yapılandırma hatasından kaynaklandığı dile getiriliyor. Siber tehdit istihbarat şirketi Bad Packets’in baş araştırma görevlisi Troy Mursch yaptığı açıklamada , “Facebook’un kesintisi DNS’den kaynaklanıyor gibi görünüyor; ancak bu, sorunun yalnızca bir belirtisi” dedi.
Mursch’un belirttiği ve diğer uzmanlarında katıldığı temel sorun Facebook platformunun DNS ad sunucularının IP adreslerini kapsayan sözde Border Gateway Protocol’ü geri çekmesiydi. DNS internetin telefon rehberi olarak değerlendiriliyorsa, BGP de onun navigasyon sistemi olarak değerlendirilir. Yani bilgi otoyolunda seyahat ederken hangi rota verilerinin alacağına karar veren taraftır. ABD’den konu ile ilgili olarak bilgi veren gazeteciler ise problemin beklenen çok daha büyük olabileceği yönünde bilgiler paylaşmaya başlamışlardı. Hatta öyle ki bazı kaynaklar, bütün Facebook sunucularının silindiği iddiasını da ortaya atmışlardı. Tüm bu iddialar birbirini takip ederken, Facebook ise sunucu güvenliği ekipmanlarından bir tanesi Kaliforniya’ya gönderildi. Sunuculara yerinde müdahale etmek için yola koyulan ekibin çalışmalarının ardından erişim problemlerinin ortadan kalktığı dile getiriliyor. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Facebook ve bünyesinde yer alan Instagram ve WhatsApp uygulamalarında yaşanan erişim sorunu ilk kez bu kadar uzun sürdü. Sorun şu an için çözülmüş gibi gözüküyor ancak sorunun daha büyük olduğu söyleniyor.