Ticari faaliyetlerin dijital dünyaya taşınması olarak da nitelendirilen e-Dönüşüm projesi Gelir İdaresi Başkanlığının yaptığı yeni düzenlemelerle genişlemeye devam ediyor.e-Fatura kullanım zorunluluğunda yapılan değişiklikler ile birçok firma ve sektör 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Fatura kullanımına zorunlu geçiş yapmış olacak.
e-Fatura nedir, avantajları nelerdir?
Kağıt fatura sisteminin elektronik ortama taşınması olarak belirtilen e-Fatura, globalleşen dünya ekonomisine uyum sağlamak ve e-fatura avantajları faydalanmak için en önemli araç haline gelmiştir. Kâğıt kullanılarak düzenlenen faturanın dijital ortama geçmesi ile birlikte zaman, iş gücü, nakit akışı, maliyet ve fatura düzenleme sırasında yapılan hataların düzeltilmesi açısından etkili olmuştur. Böylece hem zamandan yana tasarruf sağlanmış hem de hata yapma konusunda yaşanabilecek olasılıklar en aza indirgenmiştir. Bu dönüşümle beraber doğal çevreye verilen zararın da kâğıt israfı açısından önüne geçilmiş, kâğıt maliyetinden kâr edilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda verilerin kolaylıkla saklanması, korunması da depolama açısından fırsat sağlamıştır. Dolayısıyla bu süreç aslında birçok artıyı da beraberinde getirmiştir.
e-Fatura yasal düzenlemelerinde neler değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı 535 numaralı vergi usul kanununda yaptığı yeni değişiklikler sonucunda firmaların cirolarına göre e-Fatura kullanımlarına yeni yasal düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeye göre 2020 ve 2021 yıllarında brüt satış hasılatları 4 Milyon TL ve üzerine ulaşan firmalar zorunlu olarak e-Fatura sistemine geçiş yapacak. Bu yıllara ait cirolarında limite ulaşan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihine kadar geçiş sürecini tamamlamak zorunda olacak.
E-ticaret yapan ve 2020 ve/veya 2021 yıllarında 1 Milyon TL’yi geçen firmalar 1 Temmuz 2022’de, 2022 veya müteakip hesap dönemi için 500 bin TL ciroya ulaşan firmalar da takip eden yılın Temmuz ayına kadar e-Fatura’ya zorunlu olarak geçiş yapmış olacak.
e-Fatura ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
e-Fatura’nın düzenlenmesinde, gönderilmesinde ve alınmasında dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
e-Fatura başkanlık tarafından belirlenen format ve standarta uygun biçimde düzenlenmelidir. e-Fatura, sadece e-Fatura bünyesinde tanımlı olan kişi/kişiler adına düzenlenmelidir. Bu nedenle e-Fatura alma yetkisi bulunmayanlar adına e-Fatura düzenlenmesi mümkün değildir.
e-Faturalar, e-Fatura uygulaması aracılığı ile müşterilere gönderilmelidir. Bu bakımdan uygulama harici yollarla gönderilen herhangi bir elektronik belge, Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez. Müşterinin uygulama üzerinde tanımlı olması, faturanın format ve standartlara uyması ve elektronik belgenin mali mühür ile mühürlenmiş olması bu sonucu değiştirmez. Hiçbir hukuki nitelik taşımaz.
e-Fatura mali mühür ile mutlaka mühürlenmelidir. Üzerinde mali mühür bulunmayan herhangi bir belge Vergi Usul Kanunu kapsamında e-Fatura olarak kabul edilmez.
Yeni sektörler hangileri?
Gayrimenkul, motorlu taşıt, inşaat, imal, alım satım veya kiralama işlemleri yapan firmalar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan işletmelerden 2020 ve/veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL’yi geçen firmalar 1 Temmuz 2022’de, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da takip eden yılın Temmuz ayına kadar e-Faturaya zorunlu olarak geçecekler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri de 1 Temmuz 2022 itibarıyla e-Faturaya geçecek.
e-Faturaya geçmek çok kolay
e-Fatura kullanmanın avantajlarının gün geçtikçe farkına varan işletmeler zorunluluk süreçlerini beklemeden sisteme dahil olmaya başladılar. Sektörde oldukça avantajlı, donanımlı programlar ve 7/24 destek hizmeti sunan firmalar ile sürece dahil olan işletmeler performans artışından oldukça memnun kalıyor. En iyi e fatura programı isteklerinizi karşılayan programdır. Siz de e-Fatura hizmetlerini inceleyerek firmanızı dijital ortama taşıyabilirsiniz.