Türk nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan gençlerimiz, eğitimlerini tamamlamaya çalışırken değişen dünya düzenine uyum sağlamakta ve özellikle dijital dünyada varlıklarını güçlendirmektedir. Peki dijital ortamda gençleri en çok ne ilgileniyor?
Gençlerin Kullandığı Sosyal Ağ ve Mesajlaşma Uygulamaları
Bu veriler Gemius’un hem gençlerin içerik tercihlerini ortaya koyuyor hem de dijital dünyadaki trendlerini canlı bir şekilde ortaya koyuyor.
Gençlerin dijital dünya alışkanlıkları
Rekabetçi web analitiğinde yayıncıların ortak tercihi olan ve güvendikleri Gemius Audience April’a göre 18-24 yaş grubu bazında gençler ağırlıklı olarak arama motorlarını, sosyal ağları, e-ticaret platformlarını kullanıyor, haber siteleri , kurumsal finans çözümleri ve kurumsal finans çözümleri. Oyunlara ilgi gösterin. Dijital platformlar açısından bulduğumuz liste şaşırtıcı değil. WhatsApp, Instagram, Facebook, Gmail, Trendyol, Twitter, Hepsiburada, TikTok başta olmak üzere arama motoru devi Google ve yine bir Google hizmeti olan YouTube’a gençler akın ediyor.
iOS Hepsiburada indirmek için
Android Hepsiburada indirmek için
iOS Facebook indirmek için
Android Facebook indirmek için
Android Twitter indirmek için
iOS Twitter indirmek için
iOS Trendyol indirmek için
Android Trendyol indirmek için
iOS Tiktok indirmek için
Android Tiktok indirmek için
Gemius, gençlerin en çok ziyaret ettiği marka sitelerini de öne çıkarıyor. Yani çoğu kullanıcı turktelekom.com.tr, vodafone.com.tr, spotify.com, Yurticikargo.com, araskargo.com, teknosa.com, apple.com, akbank.com, qnbfinansbank.enpara.com, decathlon’dur. com .tr, carrefoursa.com, krc.com.tr, Biletix.com, defacto.com.tr, monsternotebook.com.tr, qnbfinansbank.com, gratis.com.tr, binance.com, Sokmarket.com.tr, casper .com.tr web sitesini ziyaret ediyor.
iOS Turk Telekom indirmek için
Android Turk Telekom indirmek için
iOS Spotify indirmek için
Android Spotify indirmek için
iOS Teknosa indirmek için
Android Teknosa indirmek için
iOS Binance indirmek için
Android Binance indirmek için
iOS Enpara indirmek için
Android Enpara indirmek için
Bir yandan nakliye şirketlerine yönelen gençler bankacılık işleri için interneti yoğun bir şekilde kullanıyor. Son yıllarda popüler olan gelişmelerden biri olan kripto paralarla ilgilense de açıklanan verilere göre gençler interneti müzik ve alışveriş için de seviyor.
Gemeus için yoğunluk endeksine baktığımızda en genç markaların bulunduğu siteler şu şekilde: Mango. Kasper. Peugeot. com .tr, lescard.com, hm.com, fiatprofessional.com, koton.com. Bu listeden de anlaşılacağı üzere gençler ağırlıklı olarak giyim markalarında yoğunlaşıyor ve bu listede teknoloji markaları da öne çıkıyor.
iOS Mango indirmek için
Android Koton indirmek için
Sosyal medya platformları da gençleri cezbetmektedir. Bu arada gelir kaynağı haline gelen Yeni Dünya medya kanalı da vakit geçiren kullanıcıları mutlu bir şekilde takip ediyor. En popüler sosyal medya kanalları: YouTube, WhatsApp, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, Messenger, Telegram, Snapchat, Discord, LinkedIn ve Ekşisözlük.
Android Snapchat indirmek için
iOS Snapchat indirmek için
Android Telegram indirmek için
iOS Discord indirmek için
Android Discord indirmek için
Android Ekşisözlük indirmek için
Gençlikten bahsedecek olursak, oyunları bir kenara atamayız. Özellikle mobil oyun pazarı her geçen gün büyürken aynı anda milyonlarca kullanıcıya ulaşan ve gençleri ekrana kilitleyen birçok oyun var. Kullanıcıların favori oyun kanalları: SubwaySurfers, PUBG, CandyCrushSaga, MobileLegends, 101, Roblox, eFootball, 8BallPool, ClashofClans, ClashRoyale.
iOS Subway Surfers indirmek için
Android Subway Surfers indirmek için
iOS Candy Crush indirmek için
Android Candy Crush indirmek için
iOS Mobile Legends indirmek için
Android Mobile Legends indirmek için
Walkman ile kaset hatta CD taşıdığımız günler. Müzik sektöründe MP3 ile bir devrim yaşanırken, müzik sektörü bugünlere internet üzerinden hizmet veren müzik platformlarının lansmanı ile geldi. Artık birçok sanatçının eserlerine aylık bir ücret karşılığında ulaşabiliyoruz ve binlerce müziğimiz var. Peki gençler dijital müzik platformlarında hangi markaları tercih ediyor? Müzik akışı konseptinin yayılmasında büyük paya sahip olan YouTube Music, Shazam, Genius ve Fizy ve özellikle Spotify, gençler tarafından başarıyla seçildi.
iOS Shazam indirmek için
Android Shazam indirmek için
iOS Fizy indirmek için
Android Fizy indirmek için
Alışveriş alışkanlıkları uzun yıllardır dijital dünyaya doğru evriliyor ve fiziksel bir mağazası bile olmayan e-ticaret devleri çok geniş bir kitleye ulaşıyor ve bizim işimizi kolaylaştıran bu büyük hizmeti bizlere ulaştırıyor. e-handelsplatforme, som unge har adgang til, som følger: Trendyol, Hepsiburada, N11, Letgo, ÇiçekSepeti, Gittigidiyor, Amazon, Dolap, LC Waikiki, Aliexpress en çok tercih edilen platformlardan.
iOS Letgo indirmek için
Android Letgo indirmek için
iOS Gittigidiyor indirmek için
Android Gittigidiyor indirmek için
iOS Dolap indirmek için
Android Dolap indirmek için
Android Aliexpress indirmek için
iOS Aliexpress indirmek için
Gençler de eğitimleri için internetten büyük ölçüde yararlanmaktadır. Yabancı dil öğrenmek isteyen veya öğrenmesine yardımcı olmak isteyen gençler kendilerine en uygun markaları seçiyor. Gençler arasında en sevilen eğitim kanalları: Duolingo, Udemy, Kunduz, Coursera, Cambly.
Windows Cambly indirmek için
Android Cambly indirmek için
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Türkiye nüfusunun büyük bir kısmını gençlerimiz oluşturmaktadır. Markalar bu imajın farkındadır. Gençler için yarattıkları yaratıcı reklamlarla olabildiğince çok kişiye ulaşmaya çalışmaktalar. 18-24 yaş grubundaki kullanıcıları hedefleyen profesyonel dijital pazarlamacılar arasında popüler olan Jamieus Adriel’in Nisan ayı verileri, gençlere bahis oynayan markaları da ortaya çıkardı. GRP bazlı sıralamamıza göre ilk 10 marka: Trendyol.com, Yemeksepeti.com, TRT 1, Trendyol Yemek, Getir, Spotify, Trendyol Fast Market, Facebook, LC Waikiki ve Hepsiburada.