Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica veri ihlali skandalı nedeniyle tekrar belaya girdi. Zuckerberg’e ABD’de dava açıldı.
Meta CEO’su Mark Zuckerberg, kullanıcı verilerini koruma söz konusu olduğunda tartışmalı bir figür olmaya devam ediyor. 2018’de Cambridge Analytica veri ihlali nedeniyle ağır eleştirilen Zuckerberg, skandalda yeniden mahkemeye çıktı.
Cambridge Analytica skandalı yüzünden Mark Zuckerberg’ün başı dertte
Cambridge Analytica skandalını çevreleyen olaylar dört yıl sonra devam ediyor. Bir ABD Başsavcısı tarafından yürütülen en son dava, “veri ihlali zincirinin ayrılmaz bir parçası” olan Mark Zuckerberg’i de içeriyor. ABD yargıçları, Cambridge Analytica veri skandalından kişisel olarak Meta CEO’sunu sorumlu tuttu.
Columbia Bölgesi Başsavcısı Carl A. Racine’in yeni davası, Cambridge Analytica ve Mark Zuckerberg arasındaki ilişkiyi gözden geçirmeyi amaçlıyor. Zuckerberg’i sanığın yerine koymak isteyen başsavcı, verilerin Zuckerberg’in bilgisi dahilinde kötüye kullanıldığını iddia etti.
2018 yılında ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalını az çok hatırlamalısınız. Siyasi analiz şirketi Cambridge Analytica, 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısına yasa dışı bir şekilde erişti. Facebook, verileri “kötüye kullandığını” kabul ediyor.
Ancak bir süre sonra bu sayının 87 milyon kullanıcıya ulaştığı anlaşıldı. Facebook özür diledi, CEO Mark Zuckerberg soruları yanıtlamak için ABD Kongresi’nin önüne çıktı ve Facebook’a rekor 5 milyar dolar para cezası verildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalından sonra ikinci kez soruşturma açılacağını söylendi. Yapılan resmi açıklamaya göre, Meta CEO’su Mark Zuckerberg “veri ihlaline kapı açan sürece doğrudan dahil oldu.”
Meta’nın CEO’sunu soruşturmak için açılan son dava, Zuckerberg’in büyük bir meblağ ödemesine neden olabilir. Başsavcı Racine, bu skandaldan etkilenen her kullanıcının maddi tazminat alması gerektiğine inanıyor. Zuckerberg, bu parayı ödemediği takdirde hapse girme riskini de göze alabilir.
“Facebook’un platformunun kötüye kullanıma izin verecek şekilde tasarlandığı göz önüne alındığında, Zuckerberg’in şirketi büyük ölçüde uygun güvenceler olmadan faaliyet gösteriyor”
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Zuckerbeg hapse girmeyi göze alabilir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.