Foxconn, fidye yazılımı saldırısı karşısında şok oldu. Dev elektronik üreticisinin Meksika fabrikaları, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Bu durumdan Apple’da dahil olmak üzere pek çok şirket etkilenebilir.
Apple tedariklerinden Foxconn Shenzhen’de üretimi durdurdu
Elektronik devi Foxconn, fabrikalarının fidye yazılımı saldırısına uğradığını doğruladı. Meksika fabrikalarına yapılan saldırıdan sonra üretimin durdurulduğu açıklandı. Peki bu saldırıdan hangi üretim ortakları etkilendi?
Meksika’da Foxconn’a siber saldırı
Tayvanlı üretici, fidye yazılımı saldırısının ayrıntılarını vermeyi reddetti ancak LockBit olarak bilinen ünlü fidye yazılımı grubu, Meksika’daki saldırının sorumluluğunu üstlendi. Meksika fabrikalarının bilgisayarlar, LCD TV’ler, mobil cihazlar ve set üstü kutular ürettiği ifade ediliyor.
Güney Amerika ülkesinde üç büyük tesisi bulunan Foxconn, bir fidye yazılımı saldırısı nedeniyle üretimin durdurulduğunu söyledi. Konuyla ilgili bir açıklamada şirket, “genel üretim üzerindeki etkiyi minimumda tutmayı” amaçladığını söyledi ve sabit planlı faaliyetlere devam edileceğini duyurdu.
LockBit fidye yazılımının son kurbanı Foxconn, hangi ürün serilerinin risk altında olduğunu henüz belirlemedi. Ancak Sony, Motorola ve Cisco Systems gibi dev markaların bir zamanlar Meksika’da cihazlarla üretildiği biliniyor.
Birden fazla teknoloji şirketi için çeşitli tüketici elektroniği ürünleri üreten Foxconn, bu şirketlerin patentlerini kullanma hakkını saklı tuttuğundan patentlerin sızdırılma riski söz konusu. LockBit saldırganları, ele geçirilen patentlerin dağılacağını ve “fikri mülkiyet tasarımlarından ve teknik çizimlerdin sızdırılacağını” söyledi.
LockBit’in bu bilgiler karşısında Foxconn’dan 34 milyon dolarlık fidye talep ettiği iddia ediliyor. Siber saldırganların Meksika fabrikalarından 100 GB veri çaldıklarını ve 20-30 TB yedek veriyi yok ettikleri de elimize ulaşan bilgiler arasında.
Şirket sözcüsü olayı araştırdığını söyledi. Topladıkları bilgileri yönetime, müşterilere ve ayrıca tedarikçilere sunacaklarını söyledi:
“Meksika’daki fabrikalarımızdan birinin Mayıs ayı sonlarında bir fidye yazılımı siber saldırısına uğradığı doğrulandı. Şirketin siber güvenlik ekibi buna göre kurtarma planını yürütüyor. Fabrika yavaş yavaş normale dönüyor.”
Son dönemlerde artan siber saldıra karşı teknoloji şirketleri daha güçlü önlemler almak zorunda. Foxconn’un bilgilerinin internete sızması şirket için büyük sıkıntı yaratabilir. Bu pek çok teknoloji şirketinin patent dosyalarının ortaya çıkması ve fikirlerin çalınabilmesi anlamına geliyor. Foxconn’un böyle bir durumun önüne geçmek için istenen fidyeyi ödeyip ödemeyeceği bilinmemekle birlikte çalınan bilgileri geri almak için bu miktarın yeterli olacağının ya da saldırganların verileri yedekleyerek parayı almalarına rağmen patentleri sızdırmayacaklarının bir garantisi yok…
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce patentler sızdırılırsa Foxconn iş ortaklarını kaybeder mi?