Almanya, Intel’in çip fabrikası için 7,3 milyar dolarlık hibeyi onayladı. Intel, Avrupa’nın en büyük çip fabrikasını açacak.
Intel kullanıcıları kritik güvenlik açığına karşı uyardı
Dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan TSMC, Avrupa’da fabrika açmayacağını söyledi. Ardından fabrikanın Intel’den Almanya’ya devri. Intel, Avrupa’nın en büyük çip fabrikası için Almanya’dan arazi ve mali destek alacak.
Intel ve Almanya büyük bir çip fabrikası üzerinde anlaştı
The Register’da yer alan haberlere göre Intel ve Almanya sonunda büyük bir çip fabrikası üzerinde anlaşmaya vardı. Almanya’nın Magdeburg kentinde kurulacak çip fabrikası 19 milyar dolara mal olacak. Ancak Almanya Federal Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre fabrikanın yüzde 40’ı (7,3 milyar dolar) finanse edilecek.
Amerika Birleşik Devletleri’nin iki farklı bölgesinde (Ohio ve Arizona) bir çip fabrikası kurmak için ABD Kongresi’nden hala hibe bekleyen Intel, Avrupa’dan 7,3 milyar dolarlık mali yardım aldı. Açıklamayı, Magdeburg’un Federal Meclis’teki temsilcisi Martin Kröber yaptı. Martin Kröber’in paylaştığı detaylara göre Intel’in Alman fabrikası için şimdiden 2,5 milyar dolarlık destek mevcut. Ancak hükümet, 2022 bütçesinden daha fazlasını finanse etmek ve 2027 yılına kadar 7,3 milyar dolar teklif etmek istiyor.
Magdeburg’da kurulacak çip fabrikasının inşaatına 2023 yılında başlanacak. Yaklaşık dört yıl sürecek olan bina, iki futbol sahası büyüklüğünde olacak. Intel bölgede 3.000 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Mart ayında açıklanan Alman fabrikasına ek olarak, Intel’in Avrupa için birkaç büyük planı var. Intel CEO’su Pat Gelsinger tarafından yapılan açıklamada; Fransa’da araştırma, geliştirme ve tasarım merkezi kurulacağı ve Polonya, İspanya ve İtalya’da çip fabrikası kurulacağı açıklandı. Tüm bu yatırımların maliyeti 36 milyar dolar olması bekleniyor.
Intel Avrupa’daki operasyonlarını genişletirken, piyasadaki en büyük rakibi TSMC tam tersi bir politika izledi. Apple, AMD ve Nvidia gibi şirketler için çip üreten TSMC, Avrupa için özel bir planının olmadığını söyledi. TSMC Başkanı Mark Liu’ya göre, Avrupa’nın şirketi yönetme konusunda fazla güven duymaması gerekiyor.
Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.