İngiltere Rekabet Kurumu’nun Meta’s Giphy’yi satma kararına itiraz eden şirketin itirazı, mahkemede haksız bulundu.
AMD ve Meta güçlerini birleştiriyor
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi Meta, Giphy uygulamasını 400 milyon dolara satın aldı. Ancak 2020 yılında gerçekleşen bu anlaşma İngiliz hükümeti tarafından engellenmişti.
İngiliz Rekabet Kurumu (CMA), geçen yıl Meta’nın Giphy üzerindeki iddiasını rekabet dışı olarak nitelendirdi ve GIF platformunu satmak zorunda kalabilir. Kurula göre, Facebook’un uygulama üzerindeki kontrolü, rakip sosyal medya şirketlerine kıyasla emsalsiz bir avantaj sağlayabilir.
Meta, Giphy uygulamasını satabilir
Şirket sözcüsü ise konuyla ilgili olarak “CMA’nın doğrulanmadığını düşündüğümüz ön bulgularına katılmıyoruz” diyerek yanlış anlaşılmaların giderilmesi için harekete geçeceklerini söyledi. Anlaşmanın rekabete zarar vermeyeceğini söyledi. Bu bağlamda Meta, Birleşik Krallık Rekabet Kurumu’nun kararına itiraz etmişti.
Temyiz Mahkemesi konu hakkında kararını verdi. Meta’nın CMA’nın kararına itiraz etmek için sunduğu 6 gerekçeden 5’i reddedildi ve rekabet komitesi oybirliğiyle kurulu haklı buldu.
Öte yandan mahkeme, CMA’nın Snapchat’in Gfycat uygulamasını satın aldığından Meta’yı gereken sürede haberdar etmediği yönünde hüküm vererek Mark Zuckerberg’in eline küçük de olsa bir koz verdi.
Birleşik Krallık’ta sunulan bir ürün veya hizmet, ülke pazarının yüzde 25’inden fazlasını kontrol ediyorsa, CMA’nın satın alma gücü için sübvansiyonları vardır. Rekabet komitesinin bulgularına göre Meta, Giphy platformu aracılığıyla Birleşik Krallık’ta animasyonlu çıkartma paketleri pazarının yüzde 80-90’ına hakim olacak.
Meta ve CMA, Giphy konusunda henüz bir fikir birliğine varmadı. Son olarak, Meta ve şirket aleyhine verilen mahkeme kararları, popüler GIF platformunu satmak zorunda kalabilir. Giphy’nin akıbeti önümüzdeki günlerde belli olacak. Ancak Meta’nın platformu satmamak için elinden geleni yapacağına hiç şüphe yok.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?