Çağrı günlüğü geçmişi, HTS kaydı nedir, HTS kaydı ne anlama geliyor? Sizler için eksiksiz bir rehber hazırladık.
İngilizce’de “Traffic Search History” olarak kısaltılan HTS, Türkçe Search Log History’nin kısaltmasıdır. Peki, davalarda en sık kullanılan HTS kaydı nedir ve HTS kaydı ne anlama gelir? Birlikte görelim.
Telefon, her gün yapılan milyonlarca arama sayesinde artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle birlikte birçok yeni güvenlik özelliği hayatımıza girmiştir. Bunlardan biri olan HTS, yapılan aramaların tüm detaylarını telefon günlüğüne kaydeder.
HTS kaydı nedir?
HTS Kişiler tarafından yapılan aramaların kaydı; Arayan ve arayan bilgileri, arama süresi, sinyal bazlı baz istasyonları, çağrı yeri gibi verileri içeren kayıt sistemidir. Kısaca telefonda sunulan trafiğe HTS kaydı denir. Hts kaydı; Genellikle adli operasyonları yürütmek için kullanılır. İletişim yoluyla elde edilen bilgiler bir tür kayıt olarak değerlendirilebilir.
SMS, e-posta, İnternet tabanlı sosyal mesajlaşma uygulamaları, IP bilgileri, modem kayıtları bu şekilde görüntülenebilir.
HTS günlükleri ne kadar süreyle saklanır?
HTS kayıtları, Ceza Muhakemesi Kanunu (Madde 135/4), Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki süre dikkate alınarak tutulur. İletişim iki ay içinde sabitlenirse, sadece iki ay geçerli olacaktır. İki ay sonra sanık veya şüphelinin HTŞ sicili geriye dönük olarak ve süre sınırı olmaksızın alınabilir. Bu kayıtlar duruma göre 7 ila 30 gün içerisinde düzenlenerek yetkili mercilere teslim edilir.
HTŞ kayıtlarının sadece suç teşkil eden veya suç teşkil eden olayları ortaya çıkarmak için kullanılabileceğini belirtmek gerekir. Aksi halde taşıyıcılar tarafından masum kişilerin özel alanlarına HTS kayıtları girilemez. HTS kayıtlarının mahkeme kararıyla silinebileceğini lütfen unutmayın.
Bu yazımızda HTS kavramını sizler için en yalın haliyle açıklamaya çalıştık. Merak ettiğiniz şeyleri yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.