Bir metin biçimlendirme dili olan .XML uzantılı dosyalar birçok kez duyulmuş veya görülmüştür. Sizin için bir XML dosyası nedir sorusunun yanıtlanırını bu rehberimizde ele aldık.
İngilizce Extensible Markup Language yani Türkçe Extensible Markup Language olan XML, insanların ve işletim sistemlerinin okumasını sağlayan bir metin açıklama dilidir. Veri aktarımının ana rolü olan XML, HTML diline çok benzer ancak biraz benzer olsa da aynı değil farklı görevler üstlenirler. Peki ya XML dosyaları?
XML nedir?
XML yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir text markup dilidir. Veri aktarımı açısından çoğu zaman programcıların aşina olduğu bu dilin programlama dillerine benzediğini düşünürüz ama o kadar da değil. Çünkü amacı programlama dilleri kadar veri depolamak ve aktarmaktır. Ayrıca hemen hemen her işletim sistemi ve cihazda okunabilir.
XML dilinde hazırlanmış dosya; “.xml” olarak adlandırılır. XML dil standardı, W3C tarafından sağlanır ve SGML’nin basit bir alt kümesi olarak kabul edilir.
Bir XML Örneği: “<adi>indir</adi>”
Yukarıda basit bir XML önizlemesi görüyorsunuz.
HTML ve XML arasındaki fark nedir?
- İki dilli etiketlerden oluşur, ancak verileri görüntülemek için HTML, verileri aktarmak ve depolamak için XML kullanılır.
- XML, statik HTML web sayfalarını görüntülerken dinamik verileri kaydeder.
- HTML yalnızca sunucu tarafında çalışır.
- XML’in amacı, verileri depolamak ve iletmektir.
XML uzantısı nedir?
.XML dosya yapısı, büyük/küçük harfe duyarlı bir dildir. XML dilleri ile birçok farklı dilde oluşturulabilir. XML, Türkçe Genişletilebilir İşaretleme Dilidir ve dosya yapısı uzantısı .XML’dir.
XML ne işe yarar?
- Veri aktarımı
- Veri taşıma.
- Veri paylaşımı.
- Verilerin yayınlanması.
- Veri depolama.
- Veri edatı.
- Platform değişiklikleri.
XML ile neler yapabilirsiniz?
- Google Alışveriş Akışı oluşturulabilir.
- Veritabanı aktarımı tamamlanabilir.
- Elektronik ticaret için veri katmanları oluşturulabilir.
- Site Haritaları oluşturulabilir.
XML dosyalarını nasıl açarım?
- Açmak istediğiniz XML dosyasına gidin.
- Sağ tıklayın.
- Birlikte Aç düğmesini tıklayın.
- Not Defteri’ni tıklayın.
- işlem tamamlanacak.
MasOS işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız TextEdit uygulamasını seçerek bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak XML dosyalarını not defteri ile açmak çok olmayan ve pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. Bu nedenle XML ile açılabilecek metin editörleri kullanmanızda fayda vardır. Sizler için XML dosyalarını açabileceğiniz bazı uygulamaları aşağıda paylaşıyoruz:
- Notepad++
- EditPlus
- OpenOffice