Bilgisayar donanımlarında sıklıkla bulunan VRAM nedir hiç merak ettiniz mi? VRAM hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda sizler için anlattık.
Ekran kartı veya koleksiyoncu kutusu almak isteyenler. Özellikle 4K oyun deneyimi yaşamak isteyenler VRAM nedir diye sorsunlar. Bu yazımızda VRAM nedir, ne değildir, kimler için önemlidir ve yükseltilebilir mi sorusuna cevap vereceğiz.
VRAM nedir?
VRAM veya Video Ram, grafik işlem birimi (GPU), rastgele erişim belleği (RAM) ve video kartının birlikte çalışarak kullanıcıya en iyi grafikleri vermesi için geliştirilmiş bir çiptir.
VRAM ne işe yarar?
VRAM GPU, RAM ve ekran kartının senkron çalışması sonucunda ham görüntünün en iyi şekilde işlenmesini ve size teslim edilmesini sağlar. Ekranda gördüğünüz tüm grafikler VRAM üzerinden görüntülenmektedir.
VRAM, özellikle görüntü düzenleme programlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyenler için önemlidir. Özellikle 4K video düzenleme ve işleme için yüksek değerli VRAM’e ihtiyacımız var.
4K oyun oynamak isteyenler ekran kartlarının VRAM değerini de göz önünde bulundurmalı. 4K çözünürlükte oyun oynamak için grafikler en iyi şekilde oluşturulmalıdır. Bu nedenle yüksek performanslı ekran kartları tercih edilmektedir. Daha yüksek VRAM değerleri oyun performansını doğrudan etkilemez ancak 4K gibi değerlere sahip oyunlar oynamayı planlıyorsanız VRAM çok önemli bir bileşendir.
VRAM nasıl yükseltilir?
- Bilgisayar BIOS’una girin.
- Yonga setinin gelişmiş özelliklerini veya gelişmiş özelliklerini girin. (Kullanılan markaya göre isimler değişebilir.)
- Bu başlıklar altında Grafik veya Video Ayarları’nı seçin.
- GPU bellek ayırma seçeneğini arayın.
- Burada değeri istediğiniz gibi belirtebilirsiniz.
- En yüksek değer, en iyi performansı sağlar.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Lütfen bunun yalnızca mevcut grafik kartınızdaki video belleği miktarını artıracağını unutmayın. VRAM dediğimiz kavram nihayetinde donanımdır. Yazılım değişiklikleriyle donanımı genişletemeyeceğiniz için video belleği miktarını önemli ölçüde artırmak istiyorsanız yeni bir grafik kartı almanızı öneririz. Alacağınız yeni ekran kartının VRAM değerini kontrol ederek ihtiyacınıza göre cihazı seçebilirsiniz.
4K video işleme ve oyun oynama çok fazla VRAM gerektirdiğinden ve bu seviyedeki cihazlar oldukça pahalı olabileceğinden, grafik kartınızı iyi bütçelemeniz gerekir. Yeterli bütçeniz yoksa fiyat ve performans açısından daha iyi ekran kartlarına göz atabilirsiniz.