Apple, kullanıcılar tarafından severek kullanılan Apple Pay özelliğini Safari dışındaki tarayıcılara da aktifleştirmeyi planlıyor. İşte konuyla ilgili detaylar;
Apple Pay’e temassız ödeme davasıyla karşı karşıya
Bir süredir Apple Pay hizmetinin Safari dışındaki tarayıcılarda da açılması bekleniyordu ki bu durum nihayet iOS 16 ile birlikte mümkün olacak gibi görünüyor. MacRumors yazarı Steve Moser, Apple Pay’in iOS 16 beta 4 sürümüyle Edge ve Chrome ile çalıştığını tespit ettiğini Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamayla duyurdu.
Moser’ın paylaşmış olduğu ekran görüntülerinde Edge kullanırken Apple’ın ödeme sayfasında “Apple Pay ile Devam Et” seçeneği yer alıyor. Ancak Apple Pay, iOS 15 ve daha eski sürümlerde hala sadece Safari’de çalışıyor. iOS 16 sürümüne sahip olmayan kullanıcılar internette alışveriş yaparken Apple Pay ile ödeme yapmak istediklerinde başka bir tarayıcı kullanmaları engelleniyor.
Moser açıklamasında Firefox’tan bahsetmese de gönderinin altına yorum yapan diğer kullanıcılar iOS 16 beta 4 sürümü yayımlandığında Apple Pay ve tarayıcı uyumluluğunu fark ettilerini açıkladılar. Hatırlarsanız bu ayın başında Reddit’te yayınlanan bir gönderi, Firefox kullanırken iOS 16 beta 2 sürümünde Apple Pay ile ödeme yapma seçeneğinin eklendiğine dair bir görsel içeriyordu. iOS 16 beta 3 sürümünü kullanan bir başka bir kullanıcı da Firefox’ta da Apple Pay ile ödeme yapabildiklerini belirtiyor.
Apple, Apple Pay’ın diğer tarayıcılarda da stabil çalışmasını hedefliyor
Apple Pay sisteminin hangi tarayıcılarda kullanıma sunulacağı ve bu çalışmaların ne zaman başladığı şimdilik net olarak bilinmiyor. Ancak Apple Pay macOS beta’nın en son sürümünde hala kullanılamıyor. Bu da Moser’in de dediği gibi muhtemelen Egde, Chrome ve Firefox’un ortak bir alt yapıdan beslenmesinden ve Safari’nin WebKit’i kullanmasından kaynaklı. macOS’ta üçüncü taraf arama motorlarını kullanmak serbest olduğundan Apple Pay ödeme sistemi yakın zamanda macOS’lara gelmeyebilir.
Ama şitketin Apple Pay konusundaki fikrini değiştirerek diğer tarayıcılarda da kullanıma sunması Avrupa Birliği’nin teknoloji devlerinin rekabete aykırı uygulamalarını engelleme planlarıyla da ilişkili olabilir. 2023 senesinin bahar döneminde yürürlüğe girecek olan Dijital Piyasalar Yasası, daha küçük kuruluşlarla da rekabet etmeleri ve şirketlerin önünü kesmemeleri için Apple, Meta ve Google gibi teknoloji devlerinde bir dizi yeni kural getiriyor. The Register tarafından elde edilen yeni mevzuat taslağına göre yeni yasa uygulama geliştiricilerini sadece kendi arama motorlarını kullanmaya zorlayan şirketlerin peşini bırakmayacak. Bu yasadan haberdar olan Apple’ın da erken bir yapılanmaya gitmiş olabileceği düşünülüyor.