İçerik oluşturucuları Shorts’a çekmek isteyen YouTube, yeni yayınıyla Shorts’a dair merak edilenleri açıkladı.
Shorts, YouTube için yeni ve hedef alanlardan birisi. İçerik oluşturucuların daha fazla içerik oluşturmasını isteyen YouTube, yeni alanı yarattıktan sonra pek çok farklı fon programı da açıkladı. Şimdi ise YouTube’un resmi Creator Insider kanalında, Shorts için en çok merak edilenler açıklandı. “Shorts ve Algoritma’da en önemli sorular cevaplandı!” başlığı ile yayınlanan videoda, merak edilenlere dair önemli ipuçları sunuldu.
YouTube Shorts algoritması nasıl çalışıyor?
Yayında, kullanıcıların sıkça sorduğu ve en çok merak ettiği konular ele alındı. Sizler için İngilizce olarak yayınlanan içeriği derledik. İşte YouTube Shorts algoritması ve Shorts hakkında merak edilenler.
Shorts için özel kanal açmak gerekir mi?
Shorts’un ön plana çıkmak, uzun videolar ve kısa videolar olarak YouTube’un iki bölümde ele alınmasını da zorunlu kıldı. Kısa videolar, daha eğlenceli ve net ifadeler içerirken uzun videolar, klasik YouTube içeriklerini kapsıyor. Bu aşamada ise en çok merak edilen Shorts için özel, yeni kanal alarak paylaşım yapmanın daha fazla avantaj yaratıp yaratmayacağı. YouTube’a göre böyle bir ayrım yapmanın en önemli noktalarından birisi kanal kitlesi. Eğer kanal kitlesi, uzun videolar kadar kısa videolara da ilgiliyse ve etkileşimler istenen seviyedeyse yeni bir kanal açılması pek önerilmiyor. Zira açıklamalara göre pek çok başarılı YouTube kanalı klasik içeriklerinin yanı sıra benzer ilgi alanlarına yönelik Shorts paylaşımlarına da başlamış durumda.
Shorts’ta uzun videolar önerilir mi?
Shorts için ayrı bir kanal açılmadığı durumlarda ise ortaya “Shorts’ta uzun videolar önerilir mi?” sorusu çıkıyor. Zira içerik oluşturucular, kanalındaki diğer uzun videoların önerilerde yer almasıyla daha fazla izlenmeye ulaşabileceğini düşünüyor. Ancak YouTube için böyle bir senaryonun olması oldukça düşük ihtimal. “YouTube’da her video türü, kendine has bir algoritmaya sahip.” denilerek açıklanan bu durum, uzun videolar ile kısa videoların aslında birbirinden net bir şekilde ayrıldığını gösteriyor. Kanal sahiplerinin uzun ve kısa videolar için kendi içlerinde bir öneri sistemini oluşturmaya çalışması çok daha uygun. Örneğin Shorts’a konuların ana hatlarıyla anlatılması ve ardından daha kapsayıcı bir uzun videonun oluşturması, daha detaylı öğrenmek isteyen kullanıcıları uzun videolara yönlendirebilir.
Shorts keşfette çıkmak için kaç video gerekli?
YouTube Shorts’a yeni giriş yapan ve kanal oluşturan içerik oluşturucuları, kanalın ne kadar video sonrasında benimseneceğini merak ediyor. Kitlesi henüz oluşmamış, etkileşimleri düşük olan kanallar keşfette çok zor yer alabilir. Ancak YouTube, Shorts bölümünde tüm kullanıcılara şans vermeyi tercih ediyor. Bu nedenle keşfet için video sayısı gibi bir kriter bulunmuyor. “Tüm Shorts’ların, bir kanalın yüklediği ilki bile, tavsiye edilme şansı vardır.” denilmesi ise bunun en önemli kanıtı.