Maliyet noktasında sağladığı avantaj ile pek çok projenin odak noktalarından bir tanesi olan Raspberry Pi, 11 farklı işletim sistemi ile kullanılabilir durumda. Sanıldığının aksine Raspberry Pi ile pek çok işletim sistemi çalışabiliyor. Bir ekran, fare ve klavye yardımı ile kurabileceğiniz bu işletim sisteminin hızlı bir şekilde çalıştırmak istediğiniz takdirde ise micro SD kart yardımcı olacaktır. İşte Raspberry Pi’de çalıştırabileceğiniz 11 işletim sistemi.
Raspbian Pi, PIXEL İle Tamamen Değişiyor
1. ARM Tabanlı Linux İşletim Sistemleri
Raspberry Pi için 80’den fazla Linux tabanlı dağıtım olduğu tahmin ediliyor. Raspbian varsayılan seçenek olmasına rağmen (ve Raspberry Pi Vakfı tarafından önerilen), Ubuntu MATE gibi diğerlerini tercih edebilirsiniz.
2. Raspberry Pi Medya Merkezleri
Raspberry Pi’nizi medya merkezi olarak kullanmak istiyorsanız, iyi bir seçim var. Bu işletim sistemleri her zaman Raspbian / Debian üzerine kurulu olsalar da, popüler medya merkezi yazılımı Kodi’ye dayanıyorlar.
3. RISC OS Pi
Cambridge tarafından geliştirilen RISC OS, 1980’lerde geliştirilen ARM işlemcileri için ilk işletim sistemiydi. 1990’ların ortalarında eğitim kurumlarında bulunan ve sonunda Windows tabanlı PC’lerin yerini aldığı Acorn sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
4. Plan 9
Masaüstü işletim sistemlerine bir alternatif arıyorsanız, UNIX benzeri Plan 9 en ideal seçenek olabilir. Plan 9, orijinal UNIX’in arkasındaki ekip tarafından tasarlandığından dolayı zorlanmadan kullanabilirsiniz.
5. Retro oyun sistemleri
Raspberry Pi’ye yükleyebileceğiniz oyun odaklı pek çok farklı işletim sistemi var. Hem Raspbian hem de Debian’da çalışan bu araçlar, oyun ROM’larını ve emülatörlerini çalıştırmanızı sağlıyor. Bu kapsamda RetroPie, Lakka, PiPlay alternatifler arasında.
6. FreeBSD
Linux’a oldukça benziyor ve benzer bir çalışma sistemine sahip. Berkeley Yazılım Dağıtımı aracılığıyla Research Unix’ten çıkan FreeBSD dünyada en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden bir diğeri. Raspberry Pi ile çalışan, uygulamaları ve oyunları çalıştırma özelliğine rağmen, komut satırlarını bolca kullanmanız gerekir. FreeBSD geniş bir yazılım koleksiyonu olması ise en büyük avantajınız olacak.
7. Chromium OS
Chrome OS ile aynı kodu temel alan Chromium OS, dizüstü bilgisayarlara ve Raspberry Pi’ye kurulabilir durumda. Chromium OS kurulu olduğunda, Chrome OS’de bulunan aynı bulut tabanlı araçlara erişebilmeniz mümkün.
8. Windows 10 IoT Core
Raspberry Pi için geliştirilen Windows 10 IoT Core sanıldığı gibi bir Windows 10 değil. Aksine, Windows Embedded uygulamasının yeniden yapılandırılmış bir sürümü ve klasik bir masaüstü ortamı sunmuyor. Bu sistemin temel amacı “Nesnelerin İnterneti” çalışmaları için bir işletim sistemi ihtiyacının karşılanması.
9. Android
Raspberry Pi ile Android çalıştırmak mümkün. Android için çeşitli sürümler bulunduğu için farklı sürümleri deneyebilirsiniz. Android TV deneyimi dahi elde edebilmeniz mümkün.
10. AROS: AmigaOS Remake
En popüler işletim sistemlerinden biri olan AmigaOS, şu anda Amiga şirketi tarafından yönetiliyor. Yıllar boyunca AmigaOS üzerinde sayısız kopyalama ile geliştirmeler yapıldı.
11. IchigoJam BASIC RPI
IchigoJam BASIC RPi, düşük seviyeli, temel bilgi işlem için tasarlanmış bir işletim sistemi. İşletim sistemi, BASIC dilinde programlamayı kolaylaştırmak için tasarlandığı için bu dili bilmeniz büyük yarar sağlayacaktır.