Pandemi sırasında geçici IMEI kayıtlarını etkinleştirme döneminin sonuna gelindiği açıklandı. Yurtdışından alınan telefonlar kullanılamaz hale gelebilir!
Pandemi döneminde devreye alınan hizmet, kullanıcıların IMEI kayıtlarını belirli aralıklarla yenilemek şartıyla bir yıla kadar uzatmasına olanak tanınıyordu ki bugün yapılan açıklama kullanıcıları endişelendirdi.
Son yıllarda telefon vergilerinin artması nedeniyle birçok vatandaş yurt dışından telefon getirmek için çözüm bulmuştu. Ancak yurt dışından alınan telefonlar IMEI kaydı yapılmadan kullanılamıyordu. Burada e-Devlet aracılığıyla geçici bir IMEI kaydı oluşturulması devreye girdi. Ancak bu yöntemin artık yurt dışından satın alınan telefonlar için geçerli olmayacağı açıklandı.
IMEI kaydı olmayan telefon bozulabilir!
Normal prosedürlere göre yurt dışından çağrı aldığınız cihazı Türkiye’de 120 günden fazla kullanabiliyordunuz. Bunun için cihazı kendi pasaportunuz üzerine kaydettirmeniz gerekiyordu. Pandemi döneminde BTK, kuralları gevşetme kararı almıştı. Bu sayede pasaport kaydı olmadan ithal edilen telefonlar, belirli bir ücret karşılığında ve düzenli güncelleme talebi karşılığında geçici IMEI kaydı ile kullanılabiliyordu. Kısa süreliğine vergi kaçırmak isteyenler için fırsat olarak görülen bu durum, yurt dışında iPhone satışlarının patlamasına neden oldu. Durumu bilen BTK, olası vergi kayıplarını önlemek için IMEI kaydı yapma imkanını geçici olarak devre dışı bıraktı.
Peki ya IMEI kaydı olmayan telefonlar? Yurt dışından ithal edilen telefonlarda IMEI sorunlarını gidermek için kullanabileceğiniz başka bir yöntem daha var. Bunlardan ilki kimlik kartı ile seyahat edebileceğiniz ülkelerde resmi olarak telefon satın almaktır. Bu durumda pasaporta ihtiyaç duymadan telefonun IMEI kaydı sağlanabilmektedir.