Yakın zamanda piyasaya sürülen iPhone 14 Pro’nun tasarımı “Dinamik Island” adındaki tasarımla yenilendi. Peki Dynamic Island nedir? Gelin birlikte inceleyelim;
iPhone 14, 14 Pro ve 14 Pro Max için ön siparişler açıldı
Apple, geçtiğimiz günlerde düzenlediği büyük bir tanıtım etkinliği ile yeni amiral gemisi iPhone 14 serisi akıllı telefonlarını da tanıttı. Cihazlar bir önceki serideki cihazlara göre yenilikler içeriyor. Apple, geçmişte akıllı telefon ekranlarında birinci sınıf bir tasarıma sahipti. Ancak bu yıl, beş yıl boyunca dalgalı bir tasarım kullandıktan sonra, şirket yeni bir tasarım planı ile geldi. iPhone 14 Pro modelinde ekranın üst kısmında bir kısım bulunuyor. Apple, bahsettiğimiz bölüme “Dynamic Island” adını vermiş. Telefon ekranındaki bu “Island” adı verilen kısım kullanıcılara sadece daha fazla ekran alanı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çentik tasarımında bulunmayan birçok yeni özelliği de sunuyor.
Dynamic Island nedir, nasıl çalışır?
Dinamik Island, telefon ekranının üst kısmındadır. Bölme, yan yana yerleştirilmiş iki delikli kamera yuvasına benziyor. Bununla birlikte, hap şeklindeki bir tasarıma sahip olan yeni yuvada göründüğünden daha fazlası var. Bölüm, bir dizi yazılım ve grafik öğesinden oluşur ve bölüm, telefondaki uyarıları ve ek içeriğin yanı sıra Face ID ve ön kamera sensörlerini görüntülemek için şeklini genişletebilir ve değiştirebilir. Örneğin, zamanlayıcılar veya medya oynatma gibi popüler widget’lar etkinleştirildiğinde artık bu alanda görünecektir. Böylece kullanıcılar herhangi bir uygulama açmadan ilgili bilgilere kolayca ulaşabilirler. Kullanıcılar widget’larda uygulamayı açtıklarında, alana uzun tıklayarak siparişlerini yerine getirebilecekler.
Dinamik Ada genellikle ekranda etkin değildir. Bu bölgeyi etkinleştirmek kullanıcılara kalmıştır. Cihaz üzerinde gerçekleştirilen herhangi bir işlem yeni bölgeyi etkileyecektir. Tekrar örnek vermek gerekirse; Bir kullanıcı iPhone 14 Pro’da Apple Music’te bir şarkı dinlemek istediğinde, dinlediği şarkı Dynamic Island’da görünür. Ekran, Apple Music’te çalan bir şarkının kapak görüntüsü şeklini alacaktır. Başka bir örnek; Apple Haritalar uygulaması üzerinden yol tarifi alan bir kullanıcı, telefon kilit ekranındayken bile ekranın üst kısmındaki dinamik ada sayesinde bir sonraki dönüşüne ne kadar süre kaldığını görebilecek. Tüm bu yenilikler ışığında Apple’ın yeni arayüzü ile ekranda çentik bıraktığını söylemek yanlış olmaz.
Dynamic Island, daha önce de belirtildiği gibi, bazı durumlarda görünümü genişleterek veya değiştirerek kullanıcılar için daha verimli hale getirilebilir. Kısacası, yeni özellik yalnızca bir uygulamayı görüntülemek için değil, o uygulama üzerinde çeşitli kontroller sağlamak için işlevsellik sağlıyor.