İngilizce adı International Mobile Equipment Identity, Türkçe adı ise Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği adının kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkan IMEI kodu akıllı cep telefonunuzun resmi kimlik numarası gibi düşünebilirsiniz. IMEI kodunu satın aldığınız akıllı cep telefonun kutusunda ya da garanti belgesinde görebilirsiniz. Her bir akıllı cep telefonun ve 3G bağlantısına sahip olan tabletlerde eşsiz bir IMEI kodu yer almaktadır. IMEI kodu akıllı cep telefonunuzun kimlik numarası gibi düşünülebilir.
IMEI kodu 14 haneden oluşan sayılardır. Zaman zaman IMEI kodu SV kodunun eklenmesi ile 16 haneliye çıkabilir. Eklenen bu son iki hane genellikle yeni akıllı cep telefonlarında ekleniyor. IMEI kodu telefonun ömrü boyunca değişmeyecektir. IMEI kodu, cihazınızın tanınması, akıllı cihazınızın çalınma halinde resmi kurumlar tarafından yerini belirleme ve hizmet sağlayıcınızı bu konuda bilgilendirdiğinizde, cihazı mobil ağlardan engellenmesini sağlayabilirsiniz. Akıllı cihazınızı bulmak adına polisler IMEI kodundan faydalanarak hareket ederler. Fakat IMEI numarasının çalınması durumu ile karşı karşıya kalmamız mümkündür.
Uzun yıllardır IMEI numarasının çalındığının nasıl anlaşıldığı konusu merak uyandırıyor. IMEI numarası ile kaybolan cihazı bulmak çok kolay. Bu sebeple IMEI numarası bir akıllı cihazın güvenliği açısından son derece önemli bir durumdur. Son zamanlarda hırsızların ilk hedefi lüks akıllı cihazlar oluyor. Akıllı cihazların çalınma oranları son zamanlarda iki katına çıkmış durumda. Bu sebeple IMEI numarasının önemi daha da artmış bir durumda.
IMEI Numarasının Çalındığı Nasıl Anlaşılır?
Teknolojik gelişmeler hayatımızı olumlu yönde etkilese bile olumsuz yönde de etkilemeye devam ediyor. Üstelik kötü amaçlı kullanım aşamasında teknolojik ürünler oldukça popüler halde. Telefonunuz teknik olarak çalınmamış olsa bile tıpkı kredi kartı gibi IMEI numarasının çalınması halinde teknik olarak çalınmış anlamına geliyor. Akıllı cep telefonunuzun IMEI numarası hack’lendiyse, yani sizden habersiz bir şekilde ele geçirildiyse konuyla ilgili bir SMS bilgilendirmesi ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Sahip olduğunuz akıllı cep telefonu çalıntı IMEI numarasına sahip ise cihazınız 4G ya da 5G desteklemeyebilir. Çalıntı IMEI adresine sahip olan cihaz 4G ve 5G bağlantıdan ziyade 3G cihazı dahi desteklemeyebilir.
Cihazın IMEI Numarası Çalındığında Ne Olur?
Piyasaya giren her akıllı cep telefonun kendine has IMEI numarası bulunmaktadır. IMEI numarası, akıllı cep telefonunuzun model numarasını, menşe ülkesini ve hatta akıllı cep telefonunuzun çalıntı olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır. Operatörler her hangi bir akıllı cihazın IMEI koduna bakarak geçerli olup olmadığını kontrol ederler. Böylelikle telefonun çalıntı olup olmadığını anlarlar. Telefon çalıntı çıkarsa ağ bağlantısını kapatma şansını elde edebilirler.
IMEI kodları incelemelere bakıldığı taktirde en çok telefon teknik servislerinde çalındığı belirlenmiştir. Tamir edilmek üzere teslim ettiğiniz akıllı cihazlarınızın IMEI numarasını bu aşamada kayıt altında tutabilirler. Akıllı cihazınızın IMEI numarası çalındıysa operatörünüz her iki cihazında ağ bağlantısını anında kapatabilir. IMEI numarasını nasıl öğrenilir derseniz; *#06# taşlamasını yaparak öğrenebilirsiniz.