Giphy Meta tartışmasında sona gelindi! Birleşik Krallık rekabet kurumu CMA, bu satın almayı kalıcı olarak iptal etmeye karar verdi. Bu kararın ardından Meta, satın aldığı GIF platformunu 400 milyon dolara satmak zorunda.
Meta’nın Giphy planı iptal!
Facebook, birkaç yıl önce dünyanın en popüler GIF paylaşım platformu Giphy’yi satın almaya çalışırken durum davaya taşınmıştı. Şirketin amacı bu platformu satın almak ve Instagram’a entegre etmekti. Bunun daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacağına inanılıyordu. Müzakereler sonucunda Giphy ve Meta arasında 400 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile Giphy resmen Meta oldu. Ancak, Meta’nın satın alınmasının maliyeti aniden 470 milyon dolara yükselmişti. Bu yükselişin ardından söz konusu anlaşmayı inceleyen Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa İdaresi (CMA), Meta’nın usulsüzlükler yaptığına ve 70 milyon dolar para cezasına çarptırıldığına karar verdi.
CMA, Meta’nın Giphy’yi satın alma girişimini engelledi. CMA’ya göre tek sorun satın alma işleminin yasa dışı olmamasıydı. Yetkililere göre, bu satın alma girişimiyle Meta, rekabeti savuşturuyor ve zaten güçlü olan İnternet endüstrisindeki varlığını güçlendiriyor. Buna ek olarak, 2021’in sonlarında Meta, bu satın almanın her türlü nedenini asılsız hale getirdi.
Meta Giphy’yi satmak zorunda kaldı!
Artık yıllardır devam eden bu iş bitti. Meta Giphy’nin satın alınmasıyla ilgili nihai karar açıklandı. Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi’nden bir rapor, CMA’nın altı temyiz gerekçesinden beşinde haklı olduğunu tespit etti. Sonuç olarak Meta, Giphy’yi satmak zorunda kalacak. Şirketin beğense de beğenmese de Giphy’den kurtulması gerekiyor.
Hazırlanan bir raporda, bu anlaşmanın sosyal medya dünyasında Meta etkisini ikiye katlayacağı belirtiliyor. Ayrıca Meta, bu satın alma işleminden sonra Giphy’yi diğer sosyal ağlarla entegre etmeyi bırakabilir.
Tüm bunlara ek olarak; Anlaşma, Giphy’nin TikTok veya Snapchat gibi diğer müşterilerinin İngiltere internet kullanıcıları hakkında daha fazla veriye erişmesine izin vermesi de süreçteki en büyük engellerden biri. Çünkü bu durum satın alma işleminin kalıcı olarak iptal edilmesine neden olur. T
echCrunch, bu sorunla ilgili olarak Meta’ya ulaştmayı başardı. Meta sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“CMA’nın kararından dolayı hayal kırıklığına uğradık. Ancak konuyla ilgili son söz olarak bugünkü kararı kabul ediyoruz…”
Şirket yetkilileri de Giphy’nin satışını kabul ettiklerini söylediler. Şimdi asıl soru Giphy’nin yeni sahibi kim olacak? Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?