Android akıllı cihaz kullanıcılarının en sık karşılaştıkları problemler arasında cihazların kasması gelir. Şöyle ki uygulamalar geç açılıyor, verdiğiniz komutlara geç yanıt veriliyor ve telefon artık eski performansında çalışmıyorsa uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Kasma sorunu yaşanan Android cihazlarda uygulayabileceğiniz 10 çözüm önerisi vardır. Bu çözüm önerileri hakkında bilgi almak için yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Android telefon kasıyor sorununa 10 çözüm
- Önbelleği temizleyin
- Kullanılmayan uygulamaları devre dışı bırakın ya da kaldırın
- Güncellemeleri kontrol edin
- Uygulamaların Lite versiyonlarını kullanın
- Ana ekranı düzenleyin
- Farklı bir başlatıcı deneyin
- Pilinizi optimize edin
- Ortam ekranını devre dışı bırakın
- Kullanmadığınız özellikleri kapatın
- Cihazı sıfırlayın
Önbelleği temizleyin
Android işletim sistemine sahip olan her cihaz, içinde bir ön bellek temizleyici aracına sahip olur. Bu aracı sık sık kullanarak cihazınızdaki kasma sorununu çözebilirsiniz. Cihazın mevcut aracı yerine Google Files ya da diğer ön bellek temizleyici uygulamalardan da faydalanabilirsiniz.
Kullanılmayan uygulamaları devre dışı bırakın ya da kaldırın
Kullanılmayan birçok mobil uygulama dolu olan telefonlar, kullanıcılara zaman zaman sorun çıkarabiliyor. Cihazınızın depolama alanı kısıtlıysa pek çok mobil uygulama bloatware denilen yazılım şişkinliğine neden olan kullanışsız sistem dosyaları ile beraber gelmektedir. Örnek vermek gerekirse; Google Play Store’dan 15 MB olarak indirdiğiniz bir mobil uygulama, yükleme sonrası edindiği sistem dosyaları ile bir anda 1 GB alan kaplıyor olabilir. Bu tip mobil uygulamaları, özellikle sık kullanmadıklarınızı, cihazınızda devre dışı bırakmak ya da tamamen kaldırmak kasma sorunu için uygulayabileceğiniz çözüm yöntemlerinden bir tanesi.
Güncellemeleri kontrol edin
Android ve diğer tüm işletim sistemleri belirli aralıklarla güncelleme alır. Bu güncellemeler cihazınıza, kararlılık iyileştirmesi, güvenlik açıklarını kapatma gibi daha birçok kullanıcı deneyimini artıracak düzeltmeler sunar. Bu nedenle cihazınızın son sürümde olduğundan emin olun.
Uygulamaların Lite versiyonlarını kullanın
Android işletim sistemine sahip olan cihazlarda sınırlı bir işlemci ve depolama alanı bulunuyorsa mobil uygulamaların sundukları Lite versiyonları kullanabilirsiniz. Lite versiyonlar son yıllarda oldukça popüler oldu. Kullanıcılara cihazlarını yormadan kullanma keyfi sunuluyor.
Ana ekranı düzenleyin
Birçok Android kullanıcısı tüm uygulamalarını ekrana sıkıştırıyor, hatta bununla da yetinmeyip birçok widget ve canlı duvar kağıdı ile cihazın ana ekranını nefes alamaz bir hale getiriyor. Elbette, cihazınızı özelleştirmek ve renklendirmek sizin tercihiniz ama böyle bir ana ekran kasma sorununa neden olabilir. Bu gibi durumlarda ilk yapmanız gereken mutlaka canlı duvar duvar kağıtlarını kaldırmaktır.
Farklı bir başlatıcı deneyin
Android işletim sistemi kullanan birçok farklı cihaz var ve her bir cihazında kendine özgü bir arayüz bulunuyor. Tasarım açısından güzel gözüküyor olsa da cihaz performansı açısından oldukça yorucu olan bu arayüzleri kullanırken cihazınızı biraz olsun rahatlatmak için farklı başlatıcılar seçin. Launcher olarak isimlendirilen başlatıcı mobil uygulamalardan Google Play Store’da onlarca var. Kısa bir araştırma yaparak cihazınıza yeni bir başlatıcı yükleyebilirsiniz. Yapacağınız özelleştirmeler sonrası cihazınızın performansı gözle görülür bir şekilde artacaktır.
Pilinizi optimize edin
Hızlı batarya tüketimi, kasma sorunu ile birlikte görülen problemlerden bir tanesidir. Çünkü ikisi de aynı nedenlerle ortaya çıkarlar. Mutlaka arka planda çalışarak işlemciyi meşgul eden bir mobil uygulama vardır ve bu meşguliyetin sonunda hem cihazda kasma sorunu başlar hem de pil tüketimi hızlanır.
Ortam ekranını devre dışı bırakın
Android işletim sistemi bulunan akıllı cihazlarda en sevilen özelliklerden biri olan ortam ekranı, aynı zamanda işlemciyi zorlamasıyla bilinir. Devamlı tuş kilidi ile uğraşmadan bildirimleri görüntülemek oldukça güzel ama bunun sonucunda kasma sorunun ortaya çıktığı da biliniyor. Ortam ekranını devre dışı bırakmak kasma sorunun yanı sıra hızlı pil tüketiminin de önüne geçecektir. Ortam ekranının açık olması kısa dönemde kasma ve hızlı pil tüketimi sorunu yaratır. Uzun vadede ise cihazın kullanım ömrünü azaltacaktır.
Kullanmadığınız özellikleri kapatın
Cihazlarda bulunan bluetooth, Wi-Fi, GPS gibi özellikler işlevsel oldukları kadar işlemciyi ve pil ömrünü de tüketen özelliklerdir. Bu özellikleri kullanmadığınız zamanlarda kapatmanız hem kasma sorununun hem de hızlı pil tüketimi sorunun önüne geçecektir.
Cihazı sıfırlayın
Yukarıdaki tüm yöntemleri denediyseniz ama her şeye rağmen Android işletim sistemine sahip cihazınızdaki kasma sorununda gözle görülür bir iyileşme yakalayamadıysanız cihazı sıfırlamak en garantili sonuç veren yöntemdir. Ayarlar sayfası üzerinden tüm verileri silmek ya da cihazı fabrika ayarlarına geri döndürmek var olan tüm sorunları ortadan kaldıracaktır. Cihazı sıfırlama işlemi öncesi verilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Çünkü işlem sonrası tüm veriler silinecektir.