Newzoo’nun en son yaptığı Küresel Oyun Pazarı Raporu, dünya çapında oyun oynayan insanların sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor.
Ancak söz konusu bu verilerden elde edilen bir diğer bilgi ise, oyun sektörü gelirinin de düşüş yaşadığı. Karantina ve pandemi dönemi içerisinde video oyunlar ve akış hizmetler, ciddi bir yükseliş yaşamış ve parlak bir sektör haline gelmişti. Pandeminin geride kalmasının ardından bir anda yükselişe geçen bu sektör hızla geri düşmeye başladı ancak oyun sektöründe durum diğerlerine göre biraz daha farklı gözüküyor. Küresel Oyun Pazarı Raporu’nda yer alan bilgilere göre dünya üzerinde oyun oynayan kişilerin sayısının bir yıl içerisinde 4,6 oranında arttığı görülüyor. Bu verilere göre pandemi sürecinde oyun oynamaya başlayan kişiler pandemiden sonra oyun oynamaya devam ediyor.
Dünya çapında 3,2 milyar oyuncu var
Oyuncu sayısı bir yıl içerisinde yüzde 8,2 artışla 488 milyona ulaşan Orta Doğu ve Afrika, oyuncu sayısını en çok artıran pazar oldu. Ardından yüzde 4,8’lik bir yükselişle, Latin Amerika gelirken, sonrasında ise yüzde 4,2’lik yükselişe Asya-Pasifik geliyor. Rapora göre en az yükseliş ise yüzde 2,6 ile Kuzey Amerika oldu. Rakamlara bakıldığında toplam oyuncu sayısı ise 3,2 milyar seviyesine ulaştı.
15 yıl sonra gelir oyun sektörü geliri düşüşe geçti
Covid-19 salgın döneminde oyun sektöründe ciddi bir patlama yaşandı ve gelir seviyesi yükseldi. 2020 ile 2022 yılları arasında yaşanan büyüme, Newzoo’nun öngördüğünden 43 milyar dolardan daha yüksekti. Fakat karantina sürecinin ardından gelirler yüzde 4,3 oranında düşüş yaşadı ve yıllık olarak ise 184 milyar dolar seviyesine geriledi. Her ne kadar 15 yıl aradan sonra sektörde düşüş yaşanmış olsa da, diğer sektörlere göre oyun sektörünün bu süreci daha iyi atlattığı belirtiliyor.
Küresel anlamda oyun gelirinin neredeyse yarısı Asya-Pasifik bölgesinde (87,9 milyar dolar) elde edilirken, Kuzey Amerika ise gelirin dörtte birinden fazlasına (48,4 milyar dolar) yer verdi. Burada önemli olan nokta oyun gelirinin yüzde 6,6’lık yükselişle 6,8 milyar dolara yükselten Orta Doğu ve Afrika’dır.