Özellikle son yıllarda birçok sektörün dijital ortama taşınması yazılımcıların önemini arttırdı. Ancak ülkemiz sadece geçen yıl 30 bin yazılımcıyı kaybetti. İşte detaylar.
Ülkemizde yazılımcı kaybı azalmıyor, artıyor. Giderek daha fazla şirket işlerini dijital ortama taşırken, yazılım geliştiricilerin önemi katlanarak artıyor. Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı, Avrupa’nın eleman ihtiyaç olduğunu ve ülkemizdeki yazılımcıların yurt dışına sıcak baktığını söyledi. Bakan Kamalı, 2021’de 30 bini üzerinde yazılımcının yurt dışına çıktığını ve bu sayının önümüzdeki dönemde 100 bini geçeceğini söyledi.
Apple, Yazılımcıların Yanında! 100 Milyon Dolarlık Destek Geldi
“TL bazında rekabeti sürdüremiyoruz”
“Bunda en büyük etken tabii ki TL’nin dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetmesi” diyen Bakan Kamalı şu açıklamayı yaptı;
Türkiye’de bir yazılım firması yeni mezun programcıyı bin dolara alacak maddi gücü bulamazken, Amerika ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti dolayı TL’nin destek alması mümkün değil.
Bakan Kamalı Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde %20 büyüdüğünü, çalışan sayısının ise yüzde 10 azaldığını sözlerine ekledi. Bakan Kamalı önümüzdeki dönemde durumun çok değişmeyeceğini ve oranlar arasındaki fark devam etmesi halinde ülkemizdeki yazılımcıların beyin göçü yapmaya devam edeceğini düşünüyor.
Peki sizler konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Türkiye’de yazılımcılar için yeteri kadar iş imkanı var mı? Konuyla ilgili görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.