10 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ardından, yardım yapmak isteyen vatandaşlarımız sahte bağış siteleri yüzünden dolandırılmaya devam ediyor.
Google Aramalarını Hedef Aldılar
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin ardından, internette, yardım etmek isteyen insanları suistimal etmek isteyen birçok sayıda dolandırıcıya rastlandı. Google aramalarını hedef alan bu kötü niyetli kişiler ayrıca Ahbap gibi sivil toplum kuruluşlarının da adını kullanarak deprem yardımı adı altında pek çok insanı dolandırdı. Google Reklamlar ile üst sıraya taşımayı başardıkları sayfalarını, bir deprem bağış sayfasını taklit ederek kendileri tasarladılar. Maddi zarara sebep olabilen bu dolandırıcılık vakaları için neler yapılabilir?
Sahte Deprem Bağış Sitelerini Anlamanın Yolları
- Sahte deprem bağış sitelerinin “uzantıları” ilk dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. Sahte deprem bağış sitelerinde .gov uzantısı bulunmaz.
- Bu sahte deprem bağış siteleri genellikle Google Reklamlar sayesinde üst sıralara çıkabiliyor.
- Sahte deprem bağış siteleri genellikle gerçek bağış sitelerinin URL’lerini taklit eder. Örneğin, sahte URL’de afadd, affad, aafad gibi kelimeler yer alır.
- Dolandırıcı deprem bağış sitelerinin bazı işlevleri gerek duyulmadığı için sadece tasarımsal olarak konulmuştur. Örneğin, Menü tuşlarına bastığınızda hiçbir sayfaya yönlendirme yapmaz.
Bütün bu yolların yanı sıra dolandırıcılar sahte olup olmadığının zor anlaşıldığı ve oldukça profesyonel internet siteleri hazırlamış da olabilirler. Bağışlarınızı doğru adreslere ulaştırabilmek için her zaman ilgili kurumların sosyal medya hesaplarında yayınlanan bilgiler ışığında hareket edin. Herhangi bir dolandırıcı site tespit ederseniz, bu sahte internet sitesini Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına ihbar etmelisiniz.
Sahte Deprem Bağış Sitelerinden Korunma Yolları
- Hayat kurtaracak ilk yöntem Google sponsorlu bağış sitelerine tıklamamaktır.
- Bağış yaparken ilgili kuruluşların resmi sosyal medya hesaplarını ve resmi yayın kuruluşlarında paylaştığı bilgileri dikkate alın.
- Tetikte olmanız gereken bir başka konu Kripto para dolandırıcılığıdır.
- Deprem bölgesinde bulunan vatandaşlarımız için yapılan yardımlar, resmi kuruluşlar ile yapılmaktadır. Bağış yapmadan önce bu kurumları ve yetkili kişileri mutlaka araştırın ve bu araştırmalarınızı farklı kaynaklarla doğrulayın.
Google bu gibi afetlerde, “teyitli bilgi” platformu oluşturarak olabildiğince doğru bilgi sağlanmasını amaçlar. Ne yazık ki Google’ın sahip olduğu otomatik reklam sistemi bazen istenmeyen ve sahte sitelerin üst sıralara çıkmasına sebep olabilir. Dolandırıcılar reklam ücreti ödedikten sonra basit anahtar kelimeler kullanarak üst sıralara yerleşebiliyor. Bu siteleri ziyaret eden kullanıcılar maddi yardım için kredi kartı bilgilerini girdiğinde maddi zarara uğramaları kaçınılmazdır.
Resmi Bağış Kampanyalarını Dikkate Alın
AFAD, Ahbap Derneği, Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı gibi resmi bağış kampanyası yürüten kuruluşlara itimat etmeniz gerekiyor. Bu kuruluşların teyitlenmiş sosyal medya hesaplarının paylaştıkları IBAN ve SMS bilgilerine göre bağışlarınızı yapabilirsiniz. Ayrıca Twitter’da Ahbap derneğini taklit ederek kripto para cüzdanı paylaşan bir hesap kripto para dolandırıcılığı ile gündem oldu. Ahbap derneği başkanı Haluk Levent ve Ahbap Derneği resmi sosyal medya hesaplarından, Kripto para bağışlarıyla ilgili bilgileri takipçileriyle paylaştı.