Her kesimden insanın özgürce ve istediği dilde sesini duyurabildiği global bir platform olan Poddy resmen yayınlandı.İki Türk girişimci tarafından Londra’da temelleri atılan çok sesli podcast platformu kullanıcıların da etkileşime girebilmesine olanak sağlıyor.
Podcast Dünyasına Köklü Değişim Getiren Poddy
İçerik üreticilerin dinleyicilerle etkileşim kurabilmesini ve dinleyicilerin de seslerini duyurabilmelerini amaçlayan mobil uygulama Poddy resmen yayınlandı. Çok sesli podcast platformu olarak geliştirilen bu uygulama, an itibariyle iOS cihazlara indirilebiliyor. App Store mağazalarından indirilebilen Poddy uygulamasında podcast yayınlarını dinlemek, podcaps olarak adlandırılan ses kayıtlarını paylaşmak mümkün olacak. Buna ek olarak kullanıcılar ile etkileşim kurulabilecek. Ülkemizde ve dünyada podcast yayınları yapan kişi sayısı ve dinleyici kitlesi büyük bir artış göstermeye başladı.Bu artış dolayısıyla ses formatında dijital bir içerik türü olan podcast’e erişim sağlamak amacıyla platformlar da çeşitlenmeye başladı. Fakat içerik üreticileri ve dinleyiciler arasında etkileşim kurma olanağı sağlayan bir podcast platformu yoktu. Poddy diğer platformların aksine tüm kullanıcılara sesini duyurma imkanı sağlayan bir podcast platformu olacak.
Fikirden Uygulamaya Dönüşen Poddy
18 Ocak 2023’de 500 kişi katılımı ile, Poddy’nin özelliklerini test etmek amacıyla test sürümü kullanıma açıldı. 24 Şubat 2023’te ise beta versiyonun genel kullanıma açılması ile, beş gün içerisinde 1000’den fazla kayıtlı kullanıcı Poddy’yi kullanmaya başladı.Poddy CEO’su Cüneyt Göktürk, “Bizim çok sesli podcast platformu tanımıyla hayata geçirdiğimiz Poddy, ilk defa bir fikir olarak 1 Şubat 2022 günü akşam saatlerinde dinlediğim bir podcast sonrasında içerik veya içerik üreticisi ile bir etkileşim kuramama ile ortaya çıktı. Ertesi gün ofiste bir podcast platformunun da etkileşimli olabileceği ve dinleyicilerin de seslerini duyurabileceği fikrini ekip arkadaşlarımla paylaşmamın ardından Poddy için hızlı bir çalışma sürecine giriştik. 40 kişilik bir ekiple, birbiriyle paralel çok sayıda süreci eş zamanlı olarak yürüterek uygulamayı geliştirdikten sonra test sürecini başlattık.” açıklamaları ile Poddy’nin fikirden uygulamaya geçiş test sürecini anlattı.
Poddy Sesini Duyurmak İsteyenlerin Yanında
“Çünkü biz özellikle toplumsal olarak hepimizi etkileyen zor zamanlarda konuşacak, dinleyecek, paylaşacak çok fazla şey olduğunu düşünüyoruz ve konuşmanın iyileştirici gücüne inanıyoruz” ifadelerini kullanan Öztürk, Poddy’nin önemini vurguladı. Poddy Kurucu Ortağı ve CMO’su Erman Darıcı ise, “Poddy’yi içinden geçtiğimiz bu zor dönemde herkes için iyileştirici ve herkesin sesini özgürce duyurabildiği bir platform olarak kullanıma sunmuş olmaktan gurur duyuyoruz.” ifadeleri ile Poddy’nin insanların seslerini duyurabilme amacını dile getirdi. Poddy’nin logodu da bu amaç doğrultusunda tasarlandı. Poddy’nin logosu 80’li yılların sonunda keşfedilen, diğer balinalardan farklı olarak 52 Hertz frekansında ses çıkaran Yalnız Balina‘dan esinlenildi. Bilim adamları tarafından da dünyanın en yalnız balinası olarak kabul edilen bu balina da Poddy ile sesinin duyulmasını bekliyor. Poddy de sesini özgürce duyurmak isteyen herkese bu fırsatı gerçekleştirebilme imkanı sunacak.
Podcast Odaklı Sosyal Medya Platformu
Poddy diğer platformlarda olduğu gibi beğeni, yorum ve paylaşım gibi güçlü etkileşim fonksiyonları da sahip olacak. Bu fonksiyonlar sayesinde kullanıcılar içerikler hakkında düşündüklerini içerik üreticileri ve diğer kullanıcılar ile kolayca paylaşabilecek. Bu sayede içerik üreticileri içeriklerinin sevilip sevilmediğini de anlayabilecek.Ayrıca podcaps adını verdikleri, 60 saniyeye kadar olan ses kayıtları da Poddy’deki içerikleri yaygınlaştırmak ve içerik üreticileri daha geniş kitlelere ulaştırmak için büyük önem taşıyor. Poddy, bu fonksiyonlar sayesinde hem Türkiye’de hem de dünyada “Podcast Player” formatındaki diğer tüm platformlardan ayrılarak, herkesin sesini duyurabildiği çok sesli bir podcast platformu olma özelliği taşıyor. Poddy’de bulunan etkileşim özelliklerini kişiselleştirmek amacıyla, her kullanıcı kişiselleştirilmiş bir profile sahip oluyor. Poddy yenilikçi podcast odaklı olması dışında sosyal medya platformundan farksızdır.