Twitter, kullanıcılarının bireysel kullanıcılara abone olarak birtakım özel içeriklere erişmesine imkan sağlayan “Super Takipler” özelliğini “Abonelikler” ismiyle yeniden markalaştırıyor. Bu özelliği perşembe günü duyuran Elon Musk, kullanıcıların özelliği “Para kazanma” kısmından bulabileceklerini söyledi.
Super Takipler, ilk olarak 2021’in Şubat ayında Twitter’a eklenmişti. Yeniden markalaştırılan Abonelikler’in, Super Takiplerle ortak özellikleri bulunuyor. Ücret karşılığında Aboneliklerle, takipçilerin özel tweet’lerine, sadece abonelere özel Space oturumlarına ve özel abone rozetlerine erişelebilecek. Twitter ilerleyen tarihlerde, haber bültenleri ve diğer Twitter özelliklerini de potansiyel bonus içerik olarak Twitter’a eklemeyi planlıyor.
Haber bülteni platformu Substack Twitter benzeri “Notes” özelliğini duyurmuştu. Twitter’ın haber bültenlerini sunması, Abonelikler özellikleriyle Substack’in özelliklerinin çakışacağını gösteriyor. Twitter, Substack bağlantılarını kısıtlamıştı ve Substack’in Twitter hesabıyla etkileşimini de sınırlamıştı. Fakat bir süre sonra Twitter bu kısıtlamaları geri çekti.
Twitter abonelikleri için gereken şartlar
Twitter kullanıcıları abonelik sunmaya uygun olup olmadıklarını Abonelikler sayfasından kontrol edebiliyor. Twitter Aboneleri için; en az 500 takipçiye sahip olmak, son 30 gün içerisinde 25 tweet paylaşmış olmak ve en az 18 yaşında olmak gibi şartlar bulunuyor. Twitter, bir destek sayfasında daha geniş çerçeveli bir gereksinimler listesi sunuyor, bu sayfada geçen şartlar arasında en az 10.000 aktif takipçiye sahip olmak gerektiği belirtiliyor.
Twitter’a göre, yurt dışında aylık aboneliklerin fiyatları 2,99 $, 4,99 $ veya 9,99 $ olarak belirlenebilir. Abonelik hizmetini şimdilik yalnızca ABD’deki kullanıcılar sunabilirken, ABD, Kanada, Yeni Zelanda Ve Avustralya’daki kullanıcılar ise iOS, Android ve Twitter’ın web sitesinden abonelik satın alabilecekler. Fakat kullanıcılar abone oldukları içerikleri web sayfası üzerinden görüntüleyemeyecekler.
Twitter’a göre yapımcılar, ömür boyu 50.000 doların altında ise gelirin %97’sine kadar kazanabilecek. 50.000 doların üstündeki kazançlarda ise yapımcıların geliri %80’e düşecek. Twitter, önümüzdeki 12 ay boyunca abonelikler üzerinden komisyon almayacak.
Geçtiğimiz Şubat ayında yanıt dizilerinde görünen reklamlar için yapımcılara reklam geliri paylaştırmaya başlayacağını açıklayan Twitter, henüz bu konuda bir adım atmadı. Twitter ayrıca bir yaratıcı fonu kurmayı, yazılı ve video içerikleri için de daha yüksek fiyatlar sağlamayı düşündüğünü söyledi.
Twitter’daki yeni Abonelikler özelliği, kullanıcılara ve yapımcılara sunacağı daha fazla seçenek ve esneklik sayesinde Twitter platformunu daha çekici bir hale getirecek. Twitter bu özellikle içerik üreticilerine ekstra gelir elde etme imkanı sunarken, kullanıcılar da beğendikleri içerik üreticilerinin özel içeriklerine erişme imkanı bulacak. Twitter ilerleyen zamanda bünyesine daha fazla özelleştirme ve özellik ekleyebilir.