Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojilerini düzenlemek için bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Tasarıya göre, yapay zeka araçları risk düzeylerine göre sınıflandırılacak ve endişe duyulan alanlar arasında biyometrik gözetim, yanlış bilgi yayma veya ayrımcı dil kullanımı gibi şeyler olacak. Yüksek risk içeren araçlar en azından şimdilik yasaklanmayacak ancak kullanıcıların operasyonlarında son derece şeffaf olmaları gerekecek.
Üretken Yapay Zeka Aracı Kullanan Şirketlerden Telif Hakkı Açıklaması Talep Edilecek
Tasarı ayrıca, üretken yapay zeka araçlarını kullanan şirketlerin sistemlerini geliştirmek için kullanılan telif hakkıyla korunan materyalleri de açıklamalarını zorunlu kılacak. Bazı komite üyeleri, üretken yapay zeka modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan materyallerin kullanımını tamamen yasaklamayı önermişler ancak bu öneri, şeffaflık gerekliliği lehine vazgeçilmiş.
Avrupa Parlamentosu milletvekili Svenja Hahn, Yapay Zeka Yasası’nın aşırı kurallar ile gelişimi yavaşlatmayacağını veya aşırı gözetim uygulamayacağını söyledi. Yasayla vatandaşların haklarının korunması ve aynı zamanda inovasyonun teşvik edilmesi hedeflenecek.
OpenAI’nın ChatGPT’si Dünyada Şaşkınlık Yarattı
OpenAI’nın ChatGPT’si gibi üretken yapay zeka araçlarının piyasaya sürülmesiyle birlikte, teknoloji şirketleri arasında yapay zeka ürünlerinin pazara sunma yarışı başlamış durumda. Bu durum, bazı kesimleri endişelendirmiş durumda. Elon Musk, yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinin altı ay süreyle durdurulması önerisini destekledi. Musk ayrıca kendi yapay zeka girişimini başlatarak OpenAI’a rakip olacağını açıkladı.
Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojilerini düzenlemek için atılım yapan öncü bir bölge olmayı hedefliyor. Ancak yapay zeka yarışı karşı olanlar da dahil olmak üzere, her kesimde tartışmalar devam ediyor.