Kasada adlı analiz şirketi tarafından yapılan yeni bir çalışma, 2021 yılında şirketlerin yüzde 77’sinin saldırı aldığını ve saldırılar nedeniyle gelir kaybı yaşadığını ortaya çıkardı.
İşletmeler son yıllarda giderek artan bot saldırı nedeniyle maddi ve manevi olarak zarar görmeye devam ediyor. Kasada tarafından yapılan yeni bir araştırmada şirketlerin yüzde 83’ünün en az bir kez bot saldırısı yaşadığı ortaya çıkarıldı. Saldırı yaşayan şirketlerin yüzde 77’si bot saldırı nedeniyle gelirlerinin en az yüzde 6’sını kaybetti. Üstelik mevcut saldırıya uğrayanların yüzde 39’u tarafından yapılan açıklamalara göre gelir kaybı yüzde 10’u aşmış durumda.
Şirketler çözüm bulmakta zorlanıyor
Raporda üzerinde özellikle durulan konulardan bir tanesi de şirketlerin güvenlik noktasında etkin bir çözüm bulamaması oldu. Açıklamalara göre şirketler yüzde 85 oranında güvenlik önlemleri almayı tercih ediyor. Ancak ilk önlem alındıktan sonra yaklaşık 1 yıl sonra yine riskler artıyor ve saldırılar görülmeye başlıyor. Anti-bot çözümlerine yüksek yatırımlar yapılmasına karşın şu ana kadar etkin bir çözüm alınamaması şirketlerin karşısında duran en büyük problemlerden bir tanesi.
Böyle bir durumun ortaya çıkmasındaki en önemli etken ise çok hızlı bir şekilde bot saldırılarının geliştirilebilmesi. Bu bakımdan sürekli yeni açıkları arayan, şekil değiştiren ve farklı yollar ile şirketlere saldıran botlara karşı aynı değişim güvenlik cephesinde yaşanmıyor. 2021 yılında yapılan açıklamalara göre saldırıların yüzde 31’i yeni bir formda gönderildi. Her dört kişiden biri ise tek bir bot saldırısının şirketlerine ortalama 500.000 dolara mal olduğunu belirtiyor.
Maliyet – zarar dengesi tutarsız
Araştırmada dikkat çeken detaylardan bir tanesi de maliyet ve zarar dengesi arasındaki tutarsızlıklar. Şirketler herhangi bir güvenlik önlemi almadığında yaklaşık her bir bot saldırısından ortalama 500 bin dolar kayıp yaşıyor. Ancak anti-bot çözümlerine yatırım yapıldığında ise maliyetler oldukça yüksek olduğundan dolayı şirketler için ikilem yaşanmasına neden oluyor.
Araştırmaya göre ankete katılan şirketlerin yüzde 77’si bot saldırısına karşı güvenliği sağlamak adına en az 250 bin dolarlık bir harcama yapmış. Üstelik güvenlik için yapılan harcamalar tek bir sefer olmadığı gibi periyodik olarak yapılacak kontroller ve çalışmalar için şirketlerin sürekli harcama yapması da gerekiyor. Bu durum da şirketler için bir çıkmazın ortaya çıkmasına neden oluyor
Şirketlere göre bot saldırıları; web sitesinin kapalı kalmasına, markanın zarar görmesine, daha yüksek altyapı maliyetlerine ve çok kötü bir müşteri deneyimine yol açıyor.