Shorts formatında orijinal videolar hazırlayan kullanıcıların para kazanabileceği YouTube Shorts Fonu, Türkiye’de de kullanıcıların beğenisine sunuldu.
YouTube Shorts Fonu, ülkemizde kullanıcıların beğenisine sunuldu. popüler video paylaşım platformu, Shorts formatında yaratıcı ve benzersiz bir şekilde videolar üreten içerik üreticileri için ödeme yapacak. YouTube, içerik üreticilere para ödeyerek TikTok’a rakip olan özelliğin kullanıcım oranını ciddi miktarda artırmak adına planlar kuruyor.
YouTube Shorts Fonu, içerik üreticileri için para kaynağı olacak
Son üç yıl içerisinde üreticilerine, sanatçılara ve medya şirketlerine 30 milyar doların üzerinde ödeme gerçekleştiren YouTube, geçtiğimiz aylar içerisinde Shorts özelliği için 100 milyon dolarlık bir fonu kullanıcılar için sundu. Shorts Creator Fund olarak adlandırılan fon ülkemizde de aktif hale getirildi. YouTube, bu fonu gelecek aylar içerisinde daha çok ülkede kullanılması gerektiğini planlıyor. İçerik üreticileri, yaratıcı ve benzersiz bir şekilde videolar üreterek fon üzerinden çeşitli miktarda para kazanmak mümkün olacak. Ödemeye hak kazanan kanallar, kanalın toplamdaki Shorts performansına ve izleyicilerinin konumuna göre hesaplanacak olan bonus ödemelerin yanı sıra aynı zamanda başlangıç olarak her ay içerisinde 100 ila 10.000 dolar arasında para kazanabilecek.
YouTube İçerik İş Ortaklıkları Ülke Müdürü Timur Altop, “Bu fon, Shorts formatındaki videolar için uzun vadeli ödeme planımız için ilk adımı temsil ediyor. Bu uygulamanın Türkiye’ye gelmesinden dolayı büyük heyecan duyuyoruz” şeklinde konuştu. YouTube Chief Business Officer Robert Kync, “14 yılı aşkın bir süre önce, platformda elde edilen gelirin büyük kısmını içerik üreticilerle paylaşan, türünün ilk örneği olan iş modelimiz YouTube İş Ortağı Programı’nı (YPP) başlatarak günümüzün içerik üreticileri ekonomisinin temellerini attık” ifadelerini kullandı.
Fondan faydalanmak için içerik üreticilerinin bazı kriterleri yerine getirmesi de beklenen durumlar arasındadır. Açılan kanalın YouTube’un Topluluk Kuralları’na, telif hakkı kurallarına ve ödeme politikalarına uyumlu olması ve içerik üreticilerinin kanallarına son 180 gün içinde en az bir adet formata uygun şekilde Shorts videosu yüklemiş olması da beklenen durumlar sarasındadır. Kullanım açısından aranan şartlar arasında içerik üreticilerinin yaşamış olduğu ülke veya bölgede kabul edilen reşit olma yaşının üzerinde de olması gerekiyor. Kanalın uygun görülmesi için şu an da bulunan YouTube’dan ödeme alınıyor olması şartı da gerekmez. Üçüncü taraf sosyal medya platformlarından alınan filigranlı veya logolu olan videolar, buna ek olarak orijinal olmayan videolar ya da diğer içerik oluşturucularının kanallarından alınarak yeniden yüklenen videolar değerlendirmeye alınmaz.