Her sene alanında uzman eğitmenler ile , Özgür Yazılım ve bu sektörde ilgili kişi sayısının yaygınlaşmasını amaçlayan Özgür Yazılım Kış Kampı başvuruları başladı. Linux Kullanıcıları Derneği ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile yapılan Mustafa Akgül Özgür Yazılım Kış Kampı, 30 Ocak’ta Eskişehir’de başlıyor.
Bu sene Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsünde gerçekleşecek olan ve 4 gün sürecek Kış Kampına Linux ve Özgür yazılıma ilgi duyan herkes eğitimlere ücretsiz olarak katılabilme fırsatını yakalayacak.
Özgür Yazılım Kış Kampının temelleri, 1999 senesinde atıldı. Akademik Bilişim Konferanslarından önce bir seminer olarak tek bir sınıfta düzenlenen bu kamp, zamanla büyüyerek eş zamanlı 3-4 sınıftaki eğitimlere, 2009 senesi itibarı ile de 4 günlük kapsamlı eğitimlere evrilmiştir. Paylaşmayı ve üretmeyi temel alan “özgür yazılım” felsefesinin Türkiye’de geliştirilmesi amacı ile Linux Kullanıcılar Derneği tarafından düzenlenen Özgür Yazılım Kampı’nda özgür yazılımlar ile ilgili kurslar uzman ve gönüllü eğitmenler tarafından anlatılıyor. 2018 yılından bu yana, Türkiye’de özgür yazılımın yaygınlaşmasında büyük emeği bulunan merhum Doç. Dr. Mustafa Akgül’ün adı ile anılan Özgür Yazılım Kamplarıyla yazılımın sınırlarının ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Özgür Yazılım Kış Kampı 2020 yılında Akademik Bilişim Konferanslarının düzenlenmemesi sebebi ile bağımsız bir şekilde düzenlenmeye başlamıştır. Öğrenmek isteyen ve bu konuda çabalamaya kararlı olan hemen hemen herkesin katılımcı olarak başvurabileceği bu kampta, bu yıl da pek çok önemli başlıkta eğitim verilmesi düşünülmektedir. Yazılımın sınırlarının ortadan kaldırılmasını amaçlayan özgür yazılım hareketi hakkında yeni iş modellerinin de gündeme getirileceği Kış Kampı’nda üretici bağımlılıkları ve yazılım tekelciliğinin önlenmesi konuları da kurslarda işlenecektir.
Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Kış Kampı’nda Yer Alması Beklenen Eğitimler
- GNU/Linux: Sistem Yönetimi 0.5
- Ağ Yöneticiliğine Giriş
- Assembly ve C Programlamaya Giriş
- Blokzincir 101
- DNS ve DNSSEC
- Geliştiriciler için Linux
- Golang 101
- Kriptografiye Giriş
- Kubernetes ile GitOps
- Kubernetes ve Konteyner Dünyasına Giriş
- Linux’un İç Yapısı: (e)BPF’e Giriş
- Özgür Yazılımlarla Veri Madenciliği
- PostgreSQL 101
- PostgreSQL 102
- Python 101