Teknolojinin, günümüzde gelmiş olduğu boyut, okuma alışkanlığı üzerinde oldukça olumsuz etkiler yaratıyor.
Teknolojinin gelişmesi, beraberinde getirdiği kolaylıkların yanı sıra, üzerimizde bazı olumsuz etkilere de sahip. Günümüzde teknolojinin gelmiş olduğu noktaya bakıldığında, eskiye kıyasla oldukça ileri gittiğimizi ve gidiyor olduğumuzu söylemek mümkün. artık her şeyi cep telefonları, bilgisayarlar aracılığı ile halledebiliyoruz. Öyle ki teknolojinin gelmiş olduğu bu nokta, akıllı telefon bağımlısı bireylerin ortaya çıkmasına da neden oluyor. Bu tarz durumlar, insanların okuma alışkanlığında geriye doğru götürüyor.
Teknolojinin karşısında kaybediyoruz
Nörobilimci Maryanne Wolf, konuyla ilgili yaptığı araştırmaları, The Verge ile yaptığı röportaj esnasında paylaştı. Wolf’un söylediğine göre, teknoloji karşısında beynimiz 1 – 0 geride. İnsanlar genel anlamda bir şey okumaktan kaçıyor vee uzun yazıları okumayı pek tercih etmiyorlar. Wolf, dijital ortamlar sayesinde bilgiyi en kısa sürede ve fazla güç harcamadan edinebildiğimizi söylüyor. Fakat Maryanne Wolf, bilgiyi edinmekten ziyade, mühim olan öğrenmek olduğunun altını çiziyor. Fakat dijital dünyadaki hız, bir şeyi öğrenmenin önüne geçiyor.
Nörobilimci Maryanne Wolf, konuya getirdiği açıklamada, “Dil, görme, hafıza gibi bilişsel işlevler için beyin bir ağ kuruyor. Mesela okuryazarlık gibi yeni bir bilişsel işlevimiz olduğunda, beynimiz önceden belirlenmiş bir ağa sahip değildir. Bu alışkanlığı edinirken, eski ağlar arasında yeni bağlantılar kurar ve ortaya yeni bir ağ çıkmış olur.” ifadelerini kullanıyor ve teknolojinin temelden hatalı bilgiler öğrenmeye neden olduğunu vurguluyor. Beynimizin, kolay yoldan bilgiye ulaştığı için tembelleştiğini söyleyen bilim adamı, insanların empati yeteneğinin de zayıfladığını dile getiriyor.