Dünyanın en büyük müzik şirketleri arasında olan Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records’un da aralarında yer aldığı birtakım şirket, Suno ve Udio yapay zekâ girişimlerine dava açmış bulunuyor. Dava nedeni, bahsedilen yapay zekâ girişimlerinin telif haklarını çiğnemesi.Suno ve Udio’nun şekillendirdiği yapay zekâ araçları, kullanıcılara müzik üretmeleri için olanak veriyor. Her iki aracın da milyonlarca kullanıcıya sahip olduğu tahmin ediliyor. Açılan davada kapsamında söz konusu bu firmaların geliştirdiği yapay zekâ araçlarının, lisanslı müzikleri kopyaladığı iddia ediliyor.

Udio & Suno
Udio & Suno

Müzik üretmek için tasarlanan yapay zekâ araçları, daha önce yaptıkları açıklamalarda yapay zekânın eğitimi için lisanslı müziklerin referans olması amacıyla kullanılmış olabileceğini açıklamışlardı. Ancak açılan dava kapsamında Suno ve Udio, şu an için başka bir açıklama yapmadı.

Müzik şirketlerince yapay zekâ araçları, yeni müzikler üretmek için lisans haklarına tabi olan eserleri kopyalıyorlar. Suno ve Udio için kopyalanan eser başına $150.000 tazminat talep ediliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir