Nasa, deneyler kapsamında bir uçaktan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) 4K video yayını gerçekleştirdi.
NASA, lazer iletişim teknolojisini kullanarak ilk kez bir uçaktan Uluslararası Uzay İstasyonu’na 4K video görüntüsü aktardı. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde NASA, gökyüzündeki bir uçaktan alınan 4K video görüntülerini başarılı bir şekilde ISS’e gönderdi ve geri aldı. Bu gelişme, uzay iletişiminde çığır açan bir adım olarak değerlendiriliyor.
Nasa, İletişim Teknolojisinde Yeni Dönem Başlatıyor
Nasa’dan yapılan yazılı açıklamada,” Bu başarı, Artemis görevleri sırasında Ay’daki astronotların canlı video görüntülerini sağlayabilecek yeni teknoloji üzerinde yapılan bir dizi testin bir parçasıdır.” ifadeleri kullanıldı.
NASA’daki ekipler, genellikle uzaya bilgi gönderme ve alma işlemlerinde radyo dalgalarını kullanıyor. Ancak, lazer iletişim teknolojisi, kızılötesi ışık kullanarak veri iletim hızını radyo frekans sistemlerinden 10 ila 100 kat daha hızlı bir seviyeye çıkarabiliyor. Bu yenilikçi teknoloji, uzay iletişiminde büyük bir hız ve verimlilik artışı sağlıyor.
NASA, Pilatus PC-12 uçağının gövdesine geçici olarak taşınabilir bir lazer terminali kurdu. Uçak daha sonra Erie Gölü üzerinde uçarak Cleveland’daki bir optik yer istasyonuna veri gönderdi. Bu veriler, Dünya üzerindeki bir ağ aracılığıyla NASA’nın Las Cruces, New Mexico’daki White Sands Test Tesisi’ne iletildi. Bilim insanları burada veriyi kızılötesi ışık sinyalleri kullanarak işledi.
Sinyaller, Dünya’dan yaklaşık 35 bin kilometre uzaklıkta bulunan NASA’nın deneysel Lazer İletişim Röle Demonstrasyonu’na (LCRD) iletildi. LCRD, sinyalleri daha sonra yörüngede bulunan bir laboratuvara monte edilen ILLUMA-T (Integrated LCRD LEO User Modem and Amplifier Terminal) yüküne aktardı. Bu yük, verileri tekrar Dünya’ya gönderdi.