Dünyaca ünlü oyun platformu Steam, VPN’le farklı bir ülkeden oyun alma işine son veriyor. Bölgesel fiyatlandırma modelinin geleceği için çok önemli bir adım olmuş demek mümkün. Steam market prensiplerinde önemli bir değişikliğe giderek VPN’le farklı bir ülkeden oyun satın almak isteyenlerin işini her zamankinden daha da zorlaştırdı. SteamDB tarafından ortaya çıkarılan bu yeni kurala göre, artık oyun satın alırken ilgili ülkeye ait olan bir ödeme yöntemi kullanma zorunluğu geldi. Bu sayede örneğin Amerika’daki Steam kullanıcısı, Türkiye’ye ait bir ödeme yöntemine sahip değilse VPN kullansa dahi ülkemizden daha ucuza oyun satın alamayacaklar.
Horizon Zero Dawn’ın Türkiye fiyatı bu yüzden artmıştı
VPN’le lokasyon konusu özellikle de bu ay Horizon Zero Dawn’ın ön siparişe açılmasıyla oldukça gündem olmuştu. Oyun ABD ve Avrupa gibi bölgelerde 50 dolar/50euro fiyatlarla satışa sunulacak ancak Türkiye’de ise 77 TL’lik fiyat etiketine sahipti. Aynı şekilde Arjantin’de de 7-8 dolara karşılık gelen bir fiyata sahipti. Tabi Amerika’lı ve Avrupalılar fırsattan istifade ederek VPN’le bölge değiştirip Arjantin veya Türkiye gibi ülkelerden oyunu satın almaya başladı. Bu durumun farkına varan Sony, hemen bir güncelleme yaptı ve Horizon Zero Dawn’ın fiyatını ülkemizde 77 TL’den 275 TL’ye çıkardı.
Valve ise bölgesel fiyatlandırma konusunda ciddi önem veriyor. Amerika’daki 60 doların değeriyle ülkemizdeki 400-500 TL’nin değeri elbette bir değil. Valve de bu durumun farkında, dolayısıyla bugün atılan adım gayet mantıklı olarak değerlendiriliyor. Zengin ülkelerdeki oyuncuların VPN kullanarak bölgesel fiyatlandırma modeline çomak sokması kullanıcılar için pek de iyi bir durum değildir. Valve, Steam platformuna oyun ekleyen tüm geliştiricilere bölgesel fiyatlandırmayı öneriyor ancak elbette ki bu durumu zorunlu kılmıyor. Bağımsız geliştiricilerin oyunları neredeyse tamamıyla bölgesel olarak fiyatlandırılmış durumdadır. EA, Ubisoft, Activision gibi bazı büyük yayıncıların ise buna pek yaklaşmadığını görüyoruz.