Instagram, Twitter veya Facebook gibi sosyal medya platformlarında sıklıkla kullanılan stalk kelimesine herkes aşinadır. Merak edilen kişilerin sosyal medya hesaplarına gizlice bakmak masum gözüküyor olsa da işin bir de son derece tehlikeli olan gerçek hayatta birini stalklamak boyutu vardır. Sosyal medyada ve gerçek hayatta birilerini stalklamak nedir, stalk yapmak suç mudur devamı yazımızda.
Stalk mantığı, özellikle gençler arasında sıkça uygulanan bir durumdur. Instagram platformuna konulan bir fotoğrafa gizli bir şekilde bakılması her ne kadar masum gözüken bir durum olsa da, iş ciddi ve suç teşkil eden bir duruma doğru ilerleyebilir.
Stalk nedir?
Stalk, İngilizce bir kelime olup, sinsice izlemek ya da gizlice bakmak anlamına gelir. Farklı alanlara göre farklı kullanımları olan stalk kelimesinin mantığında bir işi fark ettirmeden, gizli bir şekilde yapmak vardır.
Stalklamak ve stalker ne demek?
Kelimenin anlamından da anlaşılacağı üzere, bir kişiyi sosyal medya üzerinden ya da gerçek hayatta gizlice takip etmeye, o fark etmeden izlemeye stalklamak deniyor. Bu eylemi gerçekleştiren kişiye ise Stalker denir. Stalker olarak adlandırılan kişilerde bu yapmak adeta hastalık haline gelmiştir.
Sosyal medyada stalk yapmak nedir?
Herhangi birinin hayatını, ne yaptığını, ne yazdığını merak ederek o kişiyi sosyal medya üzerinden ona fark ettirmeden kontrol etmeye stalklamak denir. Bazı kullanıcılar bunu kendi kişisel hesapları ile yaparken bazıları ise sahte bir hesap açarak stalklarını bu hesap üzerinden yaparlar. Merak etmek bir insanın doğasında vardır. Sosyal medya platformları da insanların artık neredeyse her şeyini paylaştıkları bir yerdir. Dolayısıyla artık merak ettiğini insanı gerçek hayatta karşılaşmadan, sosyal medya üzerinden kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Ünlülerin hayatını kontrol etmek aşırıya kaçmadan gayet normaldir. Fakat eski sevgiliyi ya da arkadaşları sahte bir hesap üzerinden kontrol etme işini üst seviyeye çıkarak stalk bağımlılıkları vardır.
Sahte hesap açma tercihi ileri boyutlarda stalklamak olarak nitelendiriliyor. Bu olayı gerçekten stalk eden kişi tarafından rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Sosyal medya platformlarında stalk hesapları neredeyse gerçek hesaplarla eşdeğerdir.
Sosyal medyada stalk suç mudur?
Çeşitli yöntemlerle insanları gizlice kontrol etmeki yani stalklamak suç mu sorusu herkes tarafından merak edilen bir konudur. Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyecek düzeyde stalk yapmak herhangi bir suç teşkil etmiyor. Fakat stalkladığınız kişinin fotoğraflarını ya da bilgilerini kullanmaya, herhangi bir yerde paylaşmaya çalışırsanız bu bilişim suçlarında özel hayatın ihlali, hatta tacize dahi girebiliyor. Bu durumun cezai yaptırımı vardır. Hesaplarının stalklandığını düşünen kişiler mahkemeye başvurarak suç duyurusunda bulunabilirler.
Gerçek hayatta birini stalklamak nedir?
Sosyal medya üzerinden farklı kişileri stalklamak masum gözüküyor olsa da bu işin gerçek hayatta da yapılması son derece rahatsız edici ve tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalara bakıldığında stalk bağımlısı olan kişilerin şiddet bağımlısı olduğu ortaya çıktı. Gerçek hayatta birini stalklamak, stalklanan kişiye fark ettirmeden gittiği yerlere, hatta evine kadar takip edip gizlice ne yaptığına bakmaktır. Taciz edici telefon görüşmeleri, gizli numaradan arayıp konuşmadan karşıdakinin sesini dinlemek gibi eylemler de stalklama kategorisine giriyor.
Gerçek hayatta stalk son derece tehlikeli
Gerçek hayatta birini stalklamanın başlıca nedenlerinden biri takip eden ve edilen kişi arasında daha öncesinde duygusal bir bağ olması ya da karşılıklı olan bir ilişki sonucu olabilir. İlişki yolu ile beraber karşı tarafın hayatına müdahale edemeyen stalker, takip ettiği kişinin hayatının her anını kontrol ederek kontrol kurmaya çalışır. Takip edilen kişi olan bitenin farkına vardığı ve rahatsızlığını dile getirdiği zaman, stalker tehdit edici yollara başvurup gözdağı vererek karşı tarafı sindirmeye çalışabilir. Daha sonrasında şiddet içerikli davranışlar, hatta saldırılar bile gözlemlenebilr.