Bir grafik kartının (veya GPU’nun) modern bir oyun sisteminde tartışmasız en önemli bileşen olduğuna şüphe yoktur. Oyun ve diğer 3D uygulamalar söz konusu olduğunda, bir oyun bilgisayarının performansının çoğu doğrudan grafik kartından gelir. Modern GPU’lar, kullanıcının ilgilenmesi durumunda kayıt ve akışa yardımcı olan video oluşturma ve kodlama gibi ek görevleri de gerçekleştirebilir. Bu nedenle, hevesli oyuncuların en sevdikleri oyunlarda en iyi deneyimi elde etmek için daha hızlı ve daha hızlı grafik kartı performansı için çaba göstermeleri şaşırtıcı değildir. Bu hız ihtiyacı, “overclock” trendinde muazzam bir yükselişe yol açtı.
“Overclock” nedir?
Hız aşırtma, kartınızın saat hızlarını ve bellek frekansını manuel olarak artırma işlemidir ve bu da bazı ücretsiz performans kazanımları sağlar. Her grafik kartı belirli bir dereceye kadar overclock edilebilir. Bunun nedeni, GPU üreticilerinin, üretilecek tüm kartlarda tutarlı ve kararlı bir GPU saati elde etmek için GPU’nun nominal saat hızlarının üzerinde bir miktar boşluk bırakmasıdır. Bu nedenle hız aşırtma, kartınızın performansını artırmanın ücretsiz ve oldukça kolay bir yoludur.
GPU’nuzdan biraz ekstra performansa ihtiyacınız varsa, kartınızı overclock etmek isteyebilirsiniz. Ücretsizdir, peki performansı neden masada bırakasınız ki? Hız aşırtma, aynı zamanda PC bileşenlerinizi tamir etmenin gerçekten eğlenceli ve ilginç bir yoludur. Ayrıca, söz konusu donanım hakkındaki bilginizi artırmanıza yardımcı olur ve böylece daha sonra ortaya çıkabilecek sorun giderme sorunlarını çözmek için daha donanımlı olursunuz. PC alanındaki meraklılar, kartlarını ne kadar iyi overclock edebileceklerini görmek için bir tür rekabet haline getirdiler. Temelde geleneksel hız aşırtma yöntemleriyle karta herhangi bir fiziksel zarar veremezsiniz. Böylece hız aşırtma, tüketici PC kültüründe giderek daha popüler hale geliyor. Kapsamlı GPU Hız Aşırtma kılavuzumuz , her beceri seviyesinden hız aşırtmacılara çok yardımcı olabilir.
Yine de dikkatli olmanız gereken bazı şeyler var. Hız aşırtmanın, grafik kartınızı üreticinin spesifikasyonunun ötesindeki hızlarda çalıştırmak anlamına geldiğini anlamak önemlidir. Bu, kendi ayarladığınız saatlerin kararlılığını doğrulamanız gerekeceği anlamına gelir. Buna ek olarak, kartınızın sıcaklıklarını kontrol altında tutmanız gerekir. Doğal olarak, hız aşırtmalı bir kart güç kaynağından daha fazla güç çeker ve bu nedenle daha fazla ısı üretir. Yeterli kasa havalandırması bu açıdan önemli ölçüde yardımcı olabilir, bu makalede bununla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Silikon binning ve Silikon Piyango
GPU (grafik kartının içindeki asıl kalıp) ince bir silikon levhadan yapılmıştır. Silikonun doğal özelliklerinden dolayı, yapılan her GPU arasında küçük farklılıklar vardır. Bu, aynı grafik kartı ailesine ait olsalar bile hiçbir GPU’nun diğeriyle aynı olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, bir RTX 3080 içindeki gerçek GPU , başka bir RTX 3080’den çok az farklı özelliklere sahip olacaktır.
Bu son kullanıcı için ne anlama geliyor? Bu, hız aşırtma açısından, bazı GPU’ların, daha yüksek kaliteli silikonları nedeniyle aynı ailedeki diğerlerinden daha yüksek artırma potansiyeline sahip olacağı anlamına gelir. Bu, özellikle hız aşırtma sırasında, kartın performansının her bir parçasını sıkıştırmaya çalışırken faydalıdır. Buna iki kavram bağlanır.
Silicon Binning , GPU Üreticilerinin (Nvidia veya AMD gibi) ve AIB ortaklarının (ASUS, MSI, Gigabyte, EVGA, vb.) yüksek kaliteli silikonu düşük kaliteli silikondan ayırma işlemidir. Bu, en iyi silikonun ilgili serinin en iyi kartlarına girdiği anlamına gelir. Tekrar örnek olarak RTX 3080’i alırsak, bu, mutlak en iyi silikonun ASUS Strix, Gigabyte Aorus Extreme, EVGA FTW3, vb. gibi en pahalı varyantlara gireceği anlamına gelir. Bu uygulama nedeniyle bu kartların hız aşırtma potansiyeli daha yüksek olacaktır. .
Silikon Piyangosu , yüksek kaliteli bir çipin rastgele bir şekilde elde edilmesi olgusuna verilen isimdir. GPU’ların tamamı “binned” olmadığı için şansa, dolayısıyla isme bağlı olarak çok kaliteli veya çok düşük kaliteli bir chip elde etmek mümkün. Üretilen TÜM GPU’ların, üretici/AIB tarafından belirlenen stok saatlerinde çalışabileceğini unutmayın. GPU’nun arkasındaki gerçek silikonun kalitesi, yalnızca karta hız aşırtırken önemlidir. Silikon ne kadar iyi olursa, sabit kalırken o kadar yüksek saatler sürdürebilir.
GPU Güçlendirme: Dinamik Güçlendirme Konsepti
Pascal serisinden bu yana Nvidia Grafik kartları ve Vega mimarisinden bu yana AMD Grafik kartları, Dynamic Boost adlı bir teknolojiden yararlanıyor. Temel olarak, bu, kartın A) Sıcaklık Boşluğu ve B) Güç Boşluğu olduğu sürece, kartın kendisini mümkün olduğu kadar yüksek hız aşırtmaya çalışacağı anlamına gelir. Bu Dinamik Güçlendirme (veya Nvidia’nın terimleriyle GPU Güçlendirme) kavramı, stok konfigürasyonunda bile kartların mümkün olduğu kadar yüksek, hatta anma hızlanma saatlerinin çok ötesinde artırmaya çalışacağı anlamına gelir. Hız aşırtma ve stres testi yaparken bu konsept çok önemlidir, çünkü elde ettiğimiz hızlanma saatlerine ve ayrıca kartımızın en yüksek sıcaklığına ve güç çekişine dikkat etmemiz gerekecek. Kartın rahat çalışma sıcaklıkları altında kalırken oldukça yüksek bir hızlandırma saati elde edebileceği bir denge oluşturmak, istikrarlı bir hız aşırtma için çok önemlidir.
Nvidia’nın Boost Binning Algoritması
Daha önce bahsedilen GPU Boost aşamasında, Nvidia grafik kartları Boost Binning adlı bir teknik kullanır. Bu tekniğin yaptığı, sıcaklığa ve güç çekişine bağlı olarak en yüksek yükseltme hızını çok hızlı bir şekilde değiştirmesidir. Bu “yükseltme kutularını”, algoritma tarafından çok hızlı bir şekilde karıştırılan küçük saat hızı paketleri (her biri 15 Mhz içeren) olarak düşünebilirsiniz. Bu algoritmadan çıkarılması gereken önemli nokta, Nvidia kartlarının çekirdek saatlerini her seferinde + veya – 15Mhz olarak değiştirmesidir. Bu bize hız aşırtma işlemi için önemli olan bir sayı verir. Testimizde kart kararsızsa, alt boost kutusuna girmek için çekirdek saatlerini 15Mhz oranında düşürebiliriz. Bu, test aşamasında oldukça iyi bir kararlılık raporu verecektir.
AMD’nin Boost Clock Hedef Algoritması
Nvidia’nın artırma tekniğinden farklı olarak AMD, kartlarında bir “artırma hedefi” metodolojisi kullanır. AMD kartlarında, hız aşırtma sırasında yalnızca belirli bir yükseltme hedefini arayabilirsiniz. Bu, kartın yeterli güce ve termal boşluk payına sahip olması koşuluyla, hedef saat hızına yükseltmeye çalışacağı anlamına gelir. Böylece kullanıcının oyun içinde deneyimleyeceği hızlanma saati, aranan gerçek saat hedefinden biraz daha düşük olacaktır. Bu, Nvidia kartlarından önemli bir farktır.
Stres Testi – Neden önemlidir?
Hız aşırtmadan sonra grafik kartınızı stres testi süreci son derece önemlidir. Stres testi, temel olarak, bir hız aşırtma yapıldıktan sonra, sentetik kıyaslama ve testlerin bir karışımı kullanılarak kartın sınırlarına itildiği anlamına gelir. Yeterince adlandırılmış bu “stres testleri”, hem termal hem de güç çekişi için en kötü durum senaryosunu sağlamak için grafik kartına muazzam miktarda yük bindiriyor. Kart, bu senaryolarda genellikle mevcut tüm kaynakları kullanır ve bu nedenle bu testler, bir hız aşırtmanın kararlılığını doğrulamak için son derece faydalıdır.
Bir hız aşırtma veya düşük voltajdan sonra stres testinin kesinlikle gerekli olduğuna dikkat etmek önemlidir. Afterburner’da sadece kaba bir hız aşırtma yapamazsınız ve buna sadece bir gün diyemezsiniz. Oyuncular için oyunun ortasındayken kartınızın çökmesinden daha sinir bozucu bir şey yoktur. Stres testi, oyun gibi daha az güç gerektiren uygulamalarda kartınızın kararlılığından makul ölçüde emin olabileceğiniz kadar kartınıza yeterince sentetik yük bindirir. Vurgulanan ana alanlar, GPU çekirdek frekansı, bellek frekansı, GPU ve VRAM sıcaklığı, güç dağıtım sistemi ve ayrıca fan eğrisi ve VRM sıcaklıkları gibi diğer şeyleri içerir.
Stres Testi Türleri
Son kullanıcılara sunulan birkaç farklı stres testi biçimi vardır. Sentetik Kıyaslamalar gerçekten popülerdir ve işi çok iyi hallederler. Genellikle bir grafik kartının tüm yönlerini hedefler ve en kötü durum senaryosunu simüle etmeye çalışırlar. Sentetiklere ek olarak, kartın yalnızca bir yönünü çok fazla vurgulayan özel olarak tasarlanmış bazı “İşkence Testleri” vardır. Bunlardan bazıları sıcaklıklara odaklanırken, diğerleri güç tüketimine veya bellek hız aşırtmasına odaklanabilir. Günümüzde birçok modern oyun, aynı zamanda oldukça talepkar olan yerleşik karşılaştırmalar sunuyor. Bunlar, oyun içinde karşılaşabileceğiniz daha gerçek bir senaryoyu simüle ettikleri için test etmede de yardımcı olabilir.
Popüler Stres Testi Uygulamaları
PC hız aşırtmacılar tarafından yaygın olarak kullanılan birçok popüler stres testi vardır. Her biri test için biraz farklı bir yaklaşım sunar, bu nedenle hepsinin en az bir kez kullanılması idealdir. GPU hız aşırtmasının kararlılığını test etmek için yararlı olanlar şunlardır:
- 3DMark FireStrike and FireStrike Extreme
- 3DMark TimeSpy and TimeSpy Extreme
- 3DMark Port Royal
- Unigine Heaven
- Unigine Valley
- Unigine Superposition
- Furmark
- OCCTMSI Afterburner
- RivaTuner Statistics Server
- HWInfo 64
- HWMonitor
- TechPowerUp GPU-Z