ABD Federal İletişim Konseyi (FCC), Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky’yi “ulusal güvenlik tehdidi” olarak belirlediğini ve tehlikeli şirketler listesine dahil edildiğini duyurdu.
Açıklamada ayrıca bu kategoriye iki Çinli şirketin daha eklendiği belirtildi. Geçen ayın sonunda Ukrayna’yı işgal etmeye başlayan Rusya tüm dünyanın gündemine oturdu. Ardından birçok ülke ve şirketten yaptırımlar gelmeye başladı. Elbette, dijital çağda yaşadığımızdan bu savaşın siber dünyayı etkilememesini beklemek de imkansızdı.
Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky hakkında bir açıklama yaptığını sizlere aktarmıştık. Açıklamada, siber saldırı olasılığı nedeniyle Kaspersky Anti-Virus yazılımının kullanılamayacağı vurgulanarak, herkesi uyardı. Şimdi bu şirket hakkında Amerika Birleşik Devletleri’nden bir açıklama geldi.
ABD, Kaspersky Lab hakkında bir açıklamada şirketi “ulusal güvenlik tehdidi” tanımlandığını duyurdu. Bu açıklama da ABD’nin ilk kez bir Rus şirketini “ulusal güvenlik tehdidi” listesine sokmasını sağladığı da kayıtlara geçti. Ayrıca şirket, 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden ciddi bir ambargo aldığını da hatırlarsanız. Aynı yıl bir başkanlık kararnamesi, siber güvenlik devinin ürünlerinin ABD hükümeti ve kurumları tarafından kullanılmasını yasaklanmıştı.
Almanya Rusya’daki Kaspersky kullanıcılarına uyarıda bulundu
Cuma günü güncellenen liste, Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliğine kabul edilemez bir tehdit oluşturan FCC şirketlerini içeriyor. Açıklamada, Kaspersky’nin yanı sıra Çinli telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Telecom’un da listeye eklendiği belirtildi. Listede ZTE ve Huawei gibi başka devlerin de olduğunu unutmayalım.
FCC’nin başındaki isim Brendan Carr da yaptığı açıklamalarda şunları dile getirdi:
“FCC, ulusumuzun iletişim ağı güvenliğini sağlamada kilit bir rol oynuyor. Kapsamlı listemizi güncel tutmak da bu konuda bize yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı ve yeni kararla ilgili şunları söyledi: “ABD’nin çıkarlarına zarar verecek olan, ağlarımıza casusluk yapmaya çalışan Çin ve Rusya destekli üç kuruluşu bu listeye eklemek oluşan tehditlerden korunmamızı sağlayacak”
Kaspersky ise bu karar karşısında yaptığı açıklamalarda hayal kırıklığını dile getirdi. Rusya merkezli şirket, listeye alınmalarının teknik değerlendirmelere dayanarak değil, siyasi değerlendirmeler sonucu alındığını söyleyerek hem FCC hem de diğer ABD’li düzenleyicilerin endişelerini gidermek adına işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.
Peki siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz?