Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Acer, yıl içerisinde kendisine yönelik yapılan ikinci büyük saldırının da doğru olduğunu belirtti.
Acer, Desorden adlı hacker grubunun sunucularını ele geçirdiğini dile getirdi. Desorden, milyonlarca Acer müşterisinin kişisel verilerini ele geçirdi. Ele geçirilen bu verilerin boyutunun en az 60 gigabyte olduğu dile getirildi. Acer’e yönelik yapılan bu siber saldırıların detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
Saldırıyı önce Desorden açıkladı
Kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, ilk olarak hackerlar tarafından açıklandı ve daha sonrasında ise Acer tarafından da bu bilgiler doğrulandı. Dercorden, Acer’ın Hindistan’da yer alan sunuculara erişmeyi ve 60 gigabyte değerinden daha fazla veriyi ele geçirmeyi başardı. Hacker grubu, amaçları için Acer saldırısını kanıtlamaktan da geri kalmıyorlar Grup, ilk adım olarak ise yüz binden fazla Acer özel müşteri verisinin hesabını yayınladı. Desorden’in elinde bulunan diğer verileri ise internetin karanlık alanlarında mı pazarlayacağı, yoksa Acer şirketine karşı bir koz olarak mu kullanacağı şu an için bilinmiyor.
Acer yöneticileri, bu saldırının hemen ardından olağanüstü olarak bir araya geldiler. Ardından geniş çaplı bir güvenlik önlemi alıp, geriye kalan tüm verileri tam bir taramadan geçirdi. Şirket, daha sonra verileri ele geçirildi düşünülen kullanıcılarına tek tek bilgi vermeye başladı. Acer, Privacy Affairs’e bir açıklama yapıldı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şirketin iş sürecini etkilemeyeceğini gösteriyor. Ancak bu saldırı olayının yaşanması Acer açısından oldukça zorlayıcı oldu. Öyle ki şirket bu yıl içerisinde ikinci büyük saldırı ile karşı karşıya kaldı. Acer, 2021 başlarında REvil adlı bir hacker grubu tarafından da saldırı altında kalmıştı. REvil, Acer şirketinden fidye almak amacıyla bu saldırıyı yaptığını net bir şekilde belirtmişti.
Hacker grubu tarafından çalınan veriler, müşterilerin banka bilgileri ve finansal veriler gibi son derece önemli bilgilerdi. Bu olayı esas sıra dışı gösteren durum ise REvil grubunun fidye olarak istediği taleptir. Grubun Acer tarafından istediği 50 milyon dolar değerinde bir kripto para birimi olan XMR coiniydi. Acer bu durum karşısında oldukça şaşırmış ve kabul ederek ödemeyi yapmıştır. Böylece hacker dünyasında bu güne kadar bilinen en çok fidye talebi olarak nitelendirildi. Ancak bu iki büyük olayın ardından 2021 yılında, şirket için oldukça başarılı bir yıl olarak değerlendirildi. Şirket Windows 11 yüklü olan bilgisayarlarının satışını gerçekleştirerek bu alanda bir ilk imza atan isim oldu. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bunlarla kısıtlıdır.