Günümüzde yeni bir akıllı telefon alırken, kullanıcılar birçok şeyi göz önünde bulunduruyorlar. Başlıca cihazın performansı ve kamera kalitesi ön plana çıkarken, ekrana önem gösteren büyük bir kitlede bulunuyor. Ekran noktasında özellikle tasarım olarak son dönemde damla çentik ve delikli ekran tasarımları bir hayli popüler durumda. Birde ekran teknolojisi tercihi bulunuyor. Birçok üretici şirket AMOLED ekran teknolojisi kullanırken, bir kısım ise IPS ekran teknolojisini tercih ediyorlar. Her iki ekran teknolojisi de aralarında çeşitli avantaj ve dezavantajlar barındırıyorlar. Bizde sizlere bu içeriğimizde IPS ve AMOLED ekranların avantaj ve dezavantajları neler ve hangi ekran paneli tercih edilmeli bunların cevabını vermeye çalışacağız.
IPS ekran ile AMOLED ekran arasındaki farklar?
Kullanıcılar yeni bir akıllı telefon alırken, yüklü miktarlarda paralar ödüyorlar. Bu sebeple her noktadaki detaylara önem gösteriyorlar. Bunlardan birisi de ekran seçimi oluyor. Telefon kullanımlarında sürekli olarak ekran ile karşılaşıldığı için görüntü kalitesi büyük bir önem taşıyor. Cihazın performansı kadar telefonun sunduğu ekran kalitesi ve canlılıkta önemseniyor. Ekran boyutu ise artık eskisi kadar önemsenmezken, şuan için IPS mi yoksa AMOLED ekran mı seçilmesi gerektiği noktasında kullanıcıların kafası karışıyor.
IPS nedir?
IPS teknolojisi in-plane switching olarak açılımı bulunuyor. TFT-LCD’nin yerini alması için geliştirilen bir tür LCD panel tipidir diyebiliriz. IPS piyasaya sürülmesi ile beraber renk üretimi oldukça gelişti ve görüş açısı da arttı. Ayrıca ekran tepkime süresi de bir hayli iyileşti. IPS bu noktada minumum tepkime süresi ile oyuncular tarafından sıkça tercih edilen bir ekran türü oldu. Bu özellik ise IPS ekranın AMOLED ve normal TFT-LCD panellere göre çok daha iyi bir dokunma tepkisi vermesi anlamına geliyor.
AMOLED nedir?
AMOLED teknolojisi ise Aktif Matris OLED olarak biliniyor. OLED prensibi ile çalışıyor ve pikseller sadece elektriksel olarak aktif olduğunda çalışıyor. Bu aydınlatma şeklinde arka ışık gerekli olmuyor ve bu sebeple IPS’e göre çok daha ince yapıda oluyor. AMOLED paneller derin siyahları daha gerçek göstermesi ile ünlü bir panel diyebiliriz. Bir diğer avantajı ise IPS’e göre çok daha az güce ihtiyaç duyuyor. Bu sayede daha iyi bir pil performansı sunmuş oluyor. Super AMOLED ekranlar ise AMOLED’in bir başka türüdür. Sadece Samsung cihazlarda kullanılır ve ayrıca AMOLED panellerin televizyonlarda da yer aldığını belirtelim.
IPS Panel Avantajları
- IPS ekranlar iyi renklere sahiptir ve Samsung cihazlarda iyi görüntü sağlar.
- IPS panelli akıllı telefonların görüntüleri daha net ve keskindir.
- AMOLED panellere göre IPS ekranları daha iyi görüş açısı sunar.
- AMOLED ekranlara göre IPS yüksek parlaklık sunar ve AMOLED’ler daha griye yakındır.
- IPS’in tepkime süresi eski TFT ve AMOLED panellere göre daha hızlıdır.
IPS Panel Dezavantajları
- IPS’te arka plan ışığı gerekir ve daha yüksek enerji tüketimi demektir. Bu sayede cihazın bataryası daha çabuk tükenir.
- Sadece arka ışık değil panel mimarisi gereği IPS’in enerji gereksinimi AMOLED’den daha yüksektir.
- Arka ışık gereksiniminden ötürü AMOLED panellere göre daha kalın yapıdadır.
AMOLED Panel Avantajları
- AMOLED paneller IPS cihazlara göre daha ince yapıdadır.
- Arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duymadığı için enerji tüketimi de azdır.
- Piksellerin kapatılması ile beraber siyahlar daha gerçek gözükür.
- AMOLED IPS’den çok daha az güç tüketimi sağlar.
- AMOLED paneller daha iyi bir kontrast sunar.
AMOLED Panel Dezavantajları
- AMOLED panel geliştirmek daha fazla maliyete sebep oluyor.
- Keskinliği azdır ve çözünürlükler bekleneni her zaman veremez.
- Gün ışığında görünürlüğü daha azdır.