Amazon, 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşacaksa, yeni teknolojiye güvenmek zorunda kalacak.
Süreci hızlandırmak için şirketin iklim teknolojisi start-up’larını toplamak ve büyütmek için 2 milyar dolarlık bir risk sermayesi fonu var. Amazon’un nereye yatırım yaptığını izlemek, alandaki yeniliği izlemenin bir yoludur. Ayrıca yatırımcılara, Amazon’un gelecekte kendi işinin hangi bölümlerine öncelik vermeyi planladığı konusunda bir fikir verebilir. Amazon’daki İklim Rehin Fonu başkanı Matt Peterson, CNBC’ye verdiği demeçte, “Yatırım yaptığımız şeylerin çoğu üç ila beş yıl sonra. İhtiyaçlarımızın nerede olacağını ve diğer şirketlerin ihtiyaçlarının nerede olacağını görmek için köşelere bakmaya çalışıyoruz. Demek istediğim, 2040 zaman ufkuyla, bilirsiniz, bir iki yıl sonrasını gerçekten göze alamazsınız, uzun vadeli düşünmek zorundasınız.” dedi.
Haziran 2020’de açıklanan İklim Rehin Fonu, tamamen Amazon’un kendi bilançosundan gelen parayla finanse ediliyor. Amazon için öncelik, kendi iklim hedeflerini karşılamak için ihtiyaç duyacağı teknolojileri kuluçkaya yatırmakla ilgilidir.
Peterson verdiği demeçte; “Yatırım yaptığımız şirketler iyi iş çıkarırsa ve bir sonraki Tesla olurlarsa veya yatırımımızın katlarını geri verirlerse, bu harika ancak daha geniş stratejik hedefe göre fonun ana odak noktası değil. Şirkete bir milyon dolar ya da şirkete 100 milyon doların üzerinde yatırım yapabiliriz” dedi.
İşte Peterson’ın CNBC Amazon’a yatırım yapmak istediğini söylediği iklim teknolojisindeki beş alan;
Gıda ve tarım yatırımları
Peterson “İnsanlar Amazon’un Whole Foods’un sahibi olduğunu unutuyor. Fiziksel mağazalarımız olan Amazon Fresh’in yanı sıra gıdaların eve teslimatı konusunda çok sayıda fırsatımız ve yeni iş modellerimiz var. Gelecek yıllarda bakkaldaki büyüme ve genel olarak yemek ve gıdadaki büyüme ile nereye gittiğimize bakarsanız, bu, ilerlemek istediğimiz bir şey.” dedi.
Elektrifikasyon
Eylül 2019’da Amazon, Rivian Automotive’den 100.000 elektrikli dağıtım aracı satın alacağını duyurdu. Bu minibüsler 2024 yılına kadar devreye alınacak ve Amazon’un 2030 yılına kadar teslimat filosunu %100 yenilenebilir enerjiye dönüştürme çabasının bir parçası.
Yeşil hidrojen
Su, elektroliz adı verilen bir işlemde elektrik akımı ile kimyasal parçalarına, oksijen ve hidrojene ayrılabilir. Bu hidrojen daha sonra karbonsuz enerji üretmek için çeşitli şekillerde kullanılabilir.
Peterson bu teknoloji için “Aradaki fark, topraktan çıkarılıp fosil yakıtlar gibi rafine edilmek yerine sentetik bileşenlerden yapılmış olmasıdır. Ve sentetik bileşenler yeşil hidrojen ve yakalanan karbondioksittir, “dedi
Uzun süreli enerji depolama
Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiyi büyük ölçekte kullanmak, rüzgar esmediği ve güneş parlamadığı zaman enerji depolamak için pil teknolojisine bağlıdır.
Amazon, çeşitli boyut ve ölçeklerde uzun süreli pil teknolojisini araştırıyor.
Malzemeler: Plastiklerin azaltılması ve yeniden icat edilmesi
Amazon, en çok kapılarına teslim edilen paketler aracılığıyla görünür hale geliyor. Toplamda, bu paketler çok fazla atık yarattığından şirket bu durumun önüne geçmek istiyor.