Amazon, Google Play Store’a %30 komisyon ödememek için Android uygulamasından dijital içerik satmayı durdurdu.
Amazon App Store’da uygulama içi satın alımlar nasıl devre dışı bırakılır?
Apple ve Google, geliştiriciden App Store ve Play Store’dan yapılan uygulama içi satın alma işlemlerinden %30 pay alıyor. Teknoloji şirketleri ise bu yüksek komisyon bedellerine karşı tek tek harekete geçmeye başladı!
E-ticaret devi Amazon, geçtiğimiz yıl Apple’ın yüzde 30’luk komisyonunu ödememek için iOS uygulamasında e-kitap ve benzeri dijital içeriklerin satışını yasaklamıştı.
Artık Amazon web sitesine yönlendirecek
Zaten bildiğiniz gibi Amazon’dan E-kitap satın almak isteye kullanıcıların hepsi Amazon Kindle kullanmak zorunda.Şirket şimdi e-kitap almak isteyen kullanıcıları uygulama üzerinden web sitesine yönlendirecek. Bu sayede Google’ın mecburi kıldığı komisyon bedelini de ödememiş olacak. Şirket, mobil uygulamasından video ve müzik oynatmaya izin veriyor ancak bu özellik yakında kaldırılabilir.
Amazon, 2022’nin ilk çeyreğini kapsayan mali durum raporunda toplam hisse başına 7,56 dolar olmak üzere toplam 3,84 milyar dolar zarar bildirdi. Şirket 2021 yılının ilk çeyreğinde ise 8,1 milyar dolar kar açıklamıştı. Şirket, ikinci çeyrekte net karının 116-121 milyar dolar arasında olmasını beklerken; Analistler 125,5 milyar dolar bekliyor.
Bu arada, Amazon’un sadece uygulama mağazalarına komisyon ödemesi gerekmiyor. Geçen Kasım ayında, popüler finansal hizmetler sağlayıcısı, Visa ile işlem ücretleri konusunda bir anlaşmazlık nedeniyle Birleşik Krallık’ta kredi kartlarını kabul etmeyeceğini açıklamış ama Ocak ayında bu kararından vazgeçmişti.
Oyun devi Epic Games de teknoloji şirketlerinin yüzde 30’un altında komisyon bedelinden oldukça müzdarip. İki yıl önce Fortnite’ta kendi ödeme altyapısını hayata geçirerek Google ve Apple ödemelerinden kurtulmaya çalışmıştı. Ancak bu hamle tersine döndü ve Fortnite, App Store ve Google Play Store’dan kaldırıldı.
Elon Musk ise Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. “Apple’ın geliri olması gerekenin 10 katı” diyerek şirketi eleştirdi. Güney Kore yasalarına göre Google, Play Store’da alternatif ödeme sistemlerine izin vereceğini duyursa da komisyon almaya devam edecek. Fakat bu oranın ne ölçüde azalacağı henüz belli değil.
Ancak teknoloji şirketleri artık yüksek komisyon bedellerine karşı ciddi önlemler almaya başladı. Bu Apple ve Google’ın geri adım atmasını veya şirketlerle ortak bir noktada buluşmasını sağlayabilir. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Amazon’un bu hamlesi daha önce Epic Games ve Apple’da gördüğümüz gibi yeni bir davayı beraberinde getirebilir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.