Android ekosistemi her geçen gün artarken, geliştirme aşamasında da belirli bir değişim yaşanıyor. Uygulama yapmak ve Android’e yönelik proje geliştirmek istiyorsanız, 2022’de öne çıkan Android ipuçları ve kütüphaneleri önerilerimize göz atabilirsiniz.
İşte geliştiriciler için 2022’de öne çıkan Android ipuçları ve öneriler
1. Kotlin
Kotlin, 2022’de Android geliştirmelerinde tercih edilen öncelikli dildir. Geliştirilmeye başlandığı ilk güne göre büyük değişimlerin yaşandığı Kotlin, geliştiricilere de bir o kadar esneklik sunuyor.
2. Jetpack
UI odaklı olarak pek çok değişikliğin yaşandığı Android’de Jetpack ile işler çok daha kolay. Kullanıcı ara yüzünün tanımlanmasının ardından çeşitli birleştirmeler ve arayüz odaklı geliştirmeler, Jetpack ile çok daha kolay.
3. RxJava yerine Kotlin-coroutine
Çoğu kullanıcı çalışmalarında RxJava’yı tercih etse de Kotlin-coroutine, iş bölümlerinin daha kolay ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlıyor.
4. Hilt
Projelerde manuel olarak kontrolleri arttıran ve standartlara uyması kolaylaştıran Hilt de her projede olmazsa olmazlar arasında.
5. Room for Local Database
Room for Local Database, SQLiteDatabase’e göre çok daha başarılı. Özel katmanlar ile daha hızlı veri erişimi ve depolama seçeneği sunan veri tabanı çözümü, şans verilmeyi hak ediyor.
6. Datastore
SharedPreferences yaygın bir şekilde kullanılsa da getirdiği pek çok dezavantaj pek çok geliştirici için işleri zorlaştırıyor. Ancak Datastore ile birlikte tüm bu handikaplar tamamen ortadan kaldırılıyor. Datastore verileri; eş zamansız, tutarlı ve işlemsel olarak depolama imkanı sunuyor.
7. Retrofit
Ağ odaklı olarak geliştirilen Retrofit, “Android ve Java için güvenli bir HTTP istemcisi” olarak tanımlamıyor. Java ve Kotlin için en ideal çözüm olan Retrofit ile daha iyi bir çözüm elde edebilirsiniz.
8. WorkManager
Android’de geliştirme aşamaları pek çok farklı süreci içermektedir. Bu nedenle de olası aksaklıklarda, verilen molalarda, cihazın yeniden başlatılması gibi senaryolarda dahi işlerin kaldığı yerden başlaması ve istenilen uygulama ve programların çalıştırılabilmesi adına WorkManager eşsiz bir çözüm sunuyor. Doğru yapılandırma ile geliştirme sırasındaki performansınızı ve verimliliğini arttırabilirsiniz.
9. JaCoco
Projenin her bir aşamasında kodlar mutlaka kontrol edilmeli. Bu işler için ise en ideal çözümü sunan JaCoco’yu tercih edebilirsiniz.
10. Birim ve sınıflarınızı test edin
Geliştiricilerin çok iyi bildiği gibi birim testleri geliştirmenin en önemli bölümlerinden birisi. Bu kontroller için mockito-kotlin ve junit kütüphanesini kullanabilirsiniz.
11. Espresso
UI testleri aşamasında ise en yaygın kullanılan ve en başarılı sonuçları veren Espresso, önceliğiniz olmalı. UI testlerini çok kolay bir şekilde yazmanıza olanak tanıyan Espresso ile CI’de dahi testleri yapabilirsiniz.
12. Coil
Coin, Kotlin Coroutines tarafından desteklenen Android resim yükleme kütüphanesi olarak bilinmektedir. Destek ağının geniş olması ve yaygın kullanılması geliştirme aşamasında daha fazla kaynağa ulaşmanızı sağlar.
13. CI/CD
CI/CD, geliştirme sürecini otomatik hale getirmek için pek çok özellik sunuyor. Elle, manuel olarak yaptığınız pek çok işlevi, CI/CD ile otomatikleştirebilirsiniz.
14. Timber
Günlük olarak kayıt tutulması sırasında bu işi sizin için daha kolay hale getiren Timber’dan daha iyi bir seçenek henüz yok.
15. Firebase Crashlytics
Uygulamalarda veri en önemli ve kritik bölümlerden birisidir. Bu nedenle de uygulama analitiği için Firebase Crashlytics’i kullanarak gerçek zamanlı olarak verileri analiz edebilirsiniz. Gerçek zamanlı kilitlenme raporlama aracı olarak da bilinen Firebase Crashlytics, uygulamanın kararlılığını yönetmenizi kolaylaştırır.
16. ktLint
Kodların biçimlendirilmesi, çalışma alanının daha iyi kullanılmasını sağlar. Kod biçimlendirme için ktLint’e şans verebilirsiniz.
17. MVVM mimarisi
Model-View-ViewModel ya da kısa ismiyle MVVM; MVP ve MVC’nin tüm dezavantajlarını ortadan kaldıran eşsiz bir çözümdür. MVVM ile kodu test edebilmeniz mümkün olduğu gibi kod yapılarını ayrıştırılabilir ve daha iyi inceleme yapabilirsiniz.
18. Modülerleştirme
Modüler yapılar, artık uygulamalar için önemli hale geldi. Bu nedenle verileri daha hızlı sunma, standart kodların azaltılması, daha küçük yapılarda çalışılması ve kontrol sağlanması adına modüler yapıları kullanabilirsiniz.
19. Güvenlik
Uygulamanızı daha güvenli hale getirmeniz, kullanıcı güvenini ve cihaz bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Bu konuda çok fazla araç olduğu için uygulamanız için hangisinin daha iyi çözüm sunacağına karar vererek bu konuda en iyi güvenlik yapılandırmalarını kurabilirsiniz.